Topolovec na viceprvakinju Azije, pohvale za Hrvatsku od prvog čovjeka svjetskog juda


Dan uoči početka Svjetskog juniorskog prvenstva u judu (18. - 22. listopada, Zagreb), održao se službeni ždrijeb prvenstva. Hrvatsku će predstavljati sedam judaša i deset judašica. 

Na tjedan dana Hrvatska, još jednom, postaje centar svjetskog juda. Nakon uspješnog IJF Judo Grand Prixa, Dom sportova će ugostiti najbolje juniore svijeta. Službeni ždrijeb je odredio put do svjetskih medalja za 590 judoka iz 83 države s pet kontinenata. 


Hrvatski juniori će pred svojim natjecateljima tražiti priliku za iznenađenje i dobar dan na tri zagrebačka tatamija postavljena iznad leda velike dvorane Doma sportova. Najviše šansi za takav scenarij ima Tihea Topolovec (do 57 kg), kojoj je ždrijeb za prvu protivnicu donio Sultonovu (UZB), srebrnu s posljednjeg azijskog juniorskog prvenstva.

- Ozljeda koljena je stvar prošlosti, osjećam se dobro i veselim se izaći pred svoje navijače na tako velikoj pozornici. Nije mi prvi puta da nastup na svjetskim prvenstvima, kao kadetkinja imam i medalju, tako da me cijelo to okruženje samo još dodatno motivira – rekla je Topolovec nakon ždrijeba, kojem je prisustvovala uz ambasadoricu natjecanja, Barbaru Matić.


- Velika je stvar imati ovako značajno natjecanje u svojoj državi i zato svi naši natjecatelji trebaju uživati i naravno dati sve od sebe – rekla je Matić, bivša dvostruka svjetska juniorska prvakinja, koja je uoči ždrijeba bila dio izaslanstva Hrvatskog judo saveza (HJS) i Međunarodne judo federacije (IJF), na primanju kod hrvatskog premijera, Andreja Plenkovića.

- Želio bih pohvaliti i čestitati Hrvatskom judo savezu i svima u organizaciji na još jednom odličnom događanju. Primanje kod premijera Plenkovića je bilo iznimno pozitivno i lijepo je vidjeti, čuti i osjetiti pravu potporu za naš sport – rekao je uoči ždrijeba predsjednik IJF-a, Marius Vizer.

Svjetsko juniorsko prvenstvo počinje u srijedu 18. listopada, a svakog dana natjecanja počinju u 10 sati, dok su finala na rasporedu u 17 sati. U nedjelju je na rasporedu ekipno natjecanje, a među 17 mješovitih reprezentacija je i Hrvatska.

Fotogaleriju sa ždrijeba i primanja kod premijera Plenkovića pogledajte ovdje.

Ždrijeb hrvatskih judoka:

Ana Viktorija Puljiz – Abuzakinova (KAZ) (do 44 kg)

Iva Oberan – Minenkova (BLR) (do 57 kg)

Tihea Topolovec – Sultonova (UZB) (do 57 kg)

Lucija Babić – Narinova (KAZ) (do 63 kg)

Lara Kliba – Gorissen (NED) (do 63 kg)

Mia Mihovilović – Peković (MNE)/Lorinc (HUN) (do 70 kg)

Anđela Violić – Portuondo-Isasi (CAN) (do 70 kg)

Lea Gobec – Kantsavaya (BLR)/Dollin (FRA) (do 78 kg)

Katarina Lucija Vuković – Williams (USA)/Kodama (JPN) (preko 78 kg)

Zrinka Miočić – Bauerfeind (GER) (preko 78 kg)

Lovro Lacković – Rojas (COL) (do 60 kg)

Lovre Barišić – Jashari (MKD) (do 66 kg)

Dino Strmotić – Zallat (ALG) (do 73 kg)

Patrik Sumpor – Edouard (MRI) (do 73 kg)

Josip Kokeza – Hannula (FIN) (do 90 kg)

Antonijo Garašić Ernješ – Ćirković (SRB) (do 90 kg)

Filip Miljević – Šakaralijev (AZE) (do 100 kg)