Barbara Matić došla do polufinala pa ostala bez treće europske medalje, Družetu usporila ozljeda


Petak je bio i najjači dan po dosadašnjim uspjesima judoka koje su izašle na tatami. Barbara Matić (do 70 kg) i Dominik Družeta (do 81 kg) željeli su u Tel Avivu barem obraniti europsku broncu, sa željom i dodatnog iskoraka. Matić je bila blizu, dobro odradila put do polufinala, ali u finalnom bloku upisala dva poraza te je ostala na dvije europske bronce.

U polufinalu je Britanka Conway iskoristila svoju prednost u parteru te prošla u finale. U borbi za broncu Austrijanka Polleres je pokazala snagu snažnim wazarijem u trećoj minuti borbe, wazari kojeg Barbara do isteka vremena nije uspjela nadoknaditi.

- Malo sam razočarana jer nisam došla ovdje po peto mjesto. U polufinalu je Conway bila jača u parteru, iako sam dosta dobro odradila borbu, ali nije išlo. U borbi za broncu Polleres je čekala moju grešku, da se okrenem, nažalost, to se i dogodilo i nisam uspjela doći do treće bronce. Motiv za broncu nije bio manji, iako sam jako željela finale, ali jednostavno danas nije išlo – zaključila je Matić.

Dominik Družeta je dobro počeo, pobijedio Musila (CZE), a zatim u vrlo napetom dvoboju s Francuzom Djalo u produžetku, tj. «golden scoreu», nije izdržalo koljeno te je Francuz iskoristio svoju priliku te ipponom otišao dalje.

- U prvu borbu, protiv Čeha, sam ušao malo ukočeno, ali sam iskontrolirao situaciju i slavio. Francuz je bolje ušao u borbu, u mom drugom nastupu, ali sam onda počeo hvatati tempo i preuzeo inicijativu. Natjerao sam ga na dvije kazne, ali mi je onda «pobjeglo» koljeno. Boljelo me, ali sam htio nastaviti i dalje jako. Međutim, nije baš išlo i on me bacio – rezimirao je Družeta te dodao:

- Sada trebamo vidjeti što je s koljenom, to sanirati i nastaviti raditi. 

Trećeg dana Europskog prvenstva, u subotu, nastupaju dvije hrvatske judašice, obje u kategoriji preko 78 kg, Ivana Maranić i Ivana Šutalo. Maranić će se boriti protiv olimpijske bronce Velenšek (SLO), a Šutalo protiv Savelkouls (NED). Hrvatske boje u muškoj konkurenciji branit će Zlatko Kumrić (do 100 kg), koji čeka drugog nositelja u svojoj kategoriji, Rusa Denisova.