Šest medalja za hrvatske judašice na Europskom seniorskom kupu u Beogradu


Tijekom vikenda 9. i 10. lipnja održao se Europski seniorski kup za judaše i judašice u Beogradu. Hrvatske judašice su obilježile natjecanje osvojivši šest medalja, a najuspješnija je bila Petrunjela Pavić (do 78 kg) osvojivši zlato, dok su srebrne bile Sara Matijević (do 48 kg), Ana Kokeza (do 63 kg), Anđela Violić (do 70 kg) i Katarina Lucija Vuković (preko 78 kg). Brončanu medalju je osvojila Tina Radić (preko 78 kg).

Dok više od 1000 judaša iz cijele Europe brusi formu i stječe nova znanja i poznanstva na Judo Festivalu u Poreču, diljem Europe se skupljaju vrijedni bodovi. Tako se u Beogradu održava Europski seniorski kup, a prvog dana natjecanja, uz dva srebra Kokeze i Matijević, prvu seniorsku medalju osvojila je i Iva Oberan (do 57 kg).

Matijević je do finala došla wazarijem protiv Tatar (ROM) i ipponom protiv Bata (CAM), kojim je nadoknadila wazari protivnice. U finalu je Morand (MRI) bila jača i slavila ipponom u drugoj minuti borbe.

Kokeza je imala sličan put do srebra. Ippon protiv Jovane Obradović (SRB) nakon 38 sekundi borbe, pa još jedan ippon protiv Anđele Samardžić (BiH) na isteku prve minute i Splićanka je bila u finalu. Tamo je Dakić (SRB) bila bolja i ipponom u trećoj minuti borbe osvojila zlato.

Oberan je ipponima protiv Karman (HUN) i Tropan (SLO), dok ju u polufinalu nije zaustavila Rogić (SRB) ipponom na isteku četvrte minute. U borbi za 3. mjesto broncu je donio wazari u «golden scoreu» protiv Nicolaescu (ROM) i prvo seniorsko odličje.

Nedjelja je donijela još tri odličja i to najsjajnije Petrunjele Pavić, koja se s tri ippona (Njepang Napa (CAM), Matejckova (CZE) i Haračić (BiH)) popela na najvišu stepenicu postolja. Srebra su osvojile Anđela Violić i Katarina Lucija Vuković.

Violić je ipponima pobijedila Ranđelović (SRB) i Balogh (HUN), da bi u finalu ipponom izgubila od Renaud-Roy (CAN). Vuković je ipponima svladala Baltić (SRB) i Nagy (HUN), a u polufinalu wazarijem i ipponom, u hrvatskom dvoboju, bila bolja od Zrinke Miočić. U finalu je Zaleczna (POL) uzela zlato ipponom u drugoj minuti borbe.

Tina Radić je ipponom svladala Dubroju (SRB), u polufinalu izgubila od pobjednice Zaleczne, a zatim u borbi za 3. mjesto, wazarijem i ipponom, svladala Nagy (HUN).

Najuspješniji muški predstavnik bio je Ivan Čović (preko 100 kg), koji je u borbi za 3. mjesto izgubio od Gajića (SRB), te završio kao peti.