Svjetski judo dan (nedjelja 28.10.) - brojne aktivnosti diljem Hrvatske

U nedjelju 28.10., na rođendan utemeljitelja juda, Jigoro Kana, obilježava se Svjetski judo dan.

Judo klubovi diljem Hrvatske obilježit će taj dan brojnim aktivnostima, čiji raspored donosimo u prilogu, a ovogodišnja tema je PRIJATELJSTVO.

Prema podacima Svjetske judo federacije, svakog dana judo trenira više od 40 milijuna ljudi, a zadovoljstvo nam je vidjeti kako status juda u Hrvatskoj raste iz godine u godinu.

Više o Svjetskom judo danu možete pronaći na linku
http://www.worldjudoday.com/en/WorldJudoDay-3.html

Na dnu možete preuzeti pregled aktivnosti judo klubova diljem Hrvatske.

Više fotografija pogledajte u fotogaleriji ovdje.

Pregled aktivnosti diljem Hrvatske:

VINKOVCI

U OŠ A.G. Matoš u Vinkovcima, postavljena izložba na temu juda. Kolaže s kimonima su radili učenici 5. razreda, a crteže u olovci, tušu i akvarele su radili učenici 8. razreda.

Svjetski judo dan obilježen je i u vinkovačkom dječjem vrtiću "Vladimir Nazor". Nakon održanog predavanja u trajanju od 10 minuta, trener juda Josip Piljić pokazao je japanske suvenire, lepezu, štapiće, pismo.  

Nakon predavanja su trener i asistenti pokazali padove, zahvate i bacanja, a zatim i simulaciju borbe. 

Djeca predškolske dobi su na strunjači radila poligon te borbe u parteru.

Nakon prezentacije i demonstracija djeca su bojala judo motive.


MALI LOŠINJ

Prezentacija na satovima TZK te sportskoj sekciji od 1. do 4. razreda u OŠ Maria Martinolića u Malom Lošinju.

Zajednički trening roditelja i djece našeg klub gdje su roditelji bili upoznati sa povijesti juda, pravilima i na kraju tehnikama koje su mogli i probati.


Prezentacija JK Lošinj u srednjoj školi Ambroza Haračića (Mali Lošinj) gdje su članovi kluba demonstrirali, a učenici su mogli probati. Demonstracija je bila održana u holu škole na kojoj su sudjelovali svi učenici škole.


Prezentacija i demonstracija juda u Odgojnom domu Mali Lošinj, u kojoj su sudjelovali djelatnici i štićenici.SAMOBOR

U prostorijama JK Okami održana je prezentacija juda kroz nastupe demo timova. Uz to organizirane su aktivnosti učenja o japanskoj kulturi  i pisanja japanskog pisma. Treneri su za sve članove kluba i posjetitelje pripremiti prezentaciju o tome kako je judo nastao i tko je Jigoro Kano, o pravilima judo sporta i sl.

Događanje su posjetili članovi kluba i njihove obitelji te zainteresirani posjetitelji, a kroz klub je na ovom događanju prošlo 70-tak ljudi.


ZAGREB

Akademski judo klub Mladost organizirao je likovnu radionicu povodom Svjetskog judo dana. Djeca su crtala crteže s motivima juda. Cijeli projekt je odrađen kroz igru i smijeh, a na kraju aktivnosti zajednički je izglasan i pobjednički crtež. Sudjelovalo je više od pedeset članova kluba uz četiri trenera.


JK Panda održao je prezentacija o judu namijenjena prvim i drugim razredima (60 sudionika) osnovne škole bana Josipa Jelačića.JK Remete je  sklopu treninga mlađe skupine (2007-2010) organizirao druženje tijekom kojeg su trener Aleksandar Bulut i demonstratorica Ema Čorak poveli razgovor o prijateljstvu kroz pitanja:  

  • koliko nam je prijateljstvo važno?
  • koliko prijatelja imamo ?
  • tko su nam prijatelji u klubu?
  • kakav treba biti pravi prijatelj?
  • može li se i na natjecanju steći prijatelje? 

Članica starije skupine Tea Čorak posvjedočila je kako je kroz 10 godina bavljenja sportom stekla brojne prijateljice od kojih su neke i iz drugih gradova pa i zemalja. Zaključak ovog polusatnog razgovora bio je da nam judo, uz sve dobrobiti koje daje, pruža i prigodu upoznati nove prijatelje.
RIJEKA

U Rijeci je u sklopu Judo kluba“Rijeka“, održan čitav niz manifestacija. Već tijekom tjedna u 10 osnovnih školama u kojima JK Rijeka ima svoje sekcije te u sklopu projekta grada Rijeke „RiMove“, gdje je uz atletiku, gimnastiku uključen i judo kao bazični sport, održane su promocije juda.

Centralna proslava već tradicionalno je održana u glavnoj judo dvorani na Kantridi. Proslava je sadržavala prikaz juda u svim njegovim formama koje se njeguju u JK Rijeka. Uz brojne goste i roditelje tako se mogao vidjeti judo za predškolski uzrast, škola juda i osnovne vježbe koje se izvode na judo treningu za djecu, natjecateljski judo, judo kate, judo samoobrana, judo za osobe s posebnim potrebama. Sve prezentacije praćene su teoretskim izlaganjem uz objašnjenje i pojašnjenje svega što se prikazivalo, a na kraju se održalo i malo natjecanje u borbi roditelja i djece što je svakako doprinijelo da se ovogodišnje geslo „Prijateljstvo“, u potpunosti i primijeni.


Video s događanja u Rijeci možete pogledati ovdje.

SPLIT

AJK Student je organizirao likovnu radionicu za djecu na kojoj su se objašnjavale vrijednosti juda.SAMOBOR

JK Samobor je odlučio nedjeljne (28.10.) treninge otvoriti za sve one koji su htijeli isprobati judo kroz igru i zabavu (kako je i inače na treninzima). Svi sudionici dobro su se zabavili i za pokazane vještine koje su naučili kroz različite oblike borbi zaslužili su diplome. Čestitamo svima na pokazanoj hrabrosti jer se ipak nije lako odvažiti stati na tatami!OSIJEK

U sportskoj dvorani Jug 2 JK Osijek obilježio je Svjetski judo dan, a aktivnost je bila namjenjena najviše mlađim članovima kluba. Također su kroz promidžbene materijale i plakate koje su dijelili u školama upoznavali djecu, roditelje i nastavnike o judu.

U navedenoj aktivnosti sudjelovalo je oko 40 djece, i to od najmlađeg člana koji ima 4 godine pa sve do 17 godina starosti. 


U sportskoj dvorani Jug 2 je održan međunarodni Memorijal Josipa Potneka u organizaciji JK Mladost Osijek 27.10.2018., kroz promotivne materijale upoznavali gledatelje sa judom i Svjetskim judo danom. Na natjecanju je bilo 489 natjecatelja i oko 700 gledatelja. JK Mladost Osijek je organizirala i aktivnost pjevanja judo himne Judo-no uta, koju je 1953. godine, na svoj 70. rođendan, napisao jedan od najboljih učenika Jigoro Kana, Kyuzo Mifune, 10. dan.


POŽEGA

JK Judokan iz Požege je na treningu u centar pažnje stavio Fabijana Bajta, posebnog judaša koji ih uveseljava svaki trening svojim osmjehom. PRIJATELJSTVO, uvažavanje, poštovanje, ljubav i razigranost su najbitniji i baš judo ih promiče! U planu je i prezentacija juda u centru grada, a Svjetski judo dan se obilježavamo već duže vrijeme, time što su odlučili pozvati svaki razred (1.-4.) svih osnovnih škola iz grada u njihovu dvoranu te prezentirati judo u najboljem svjetlu. 

- Proces još traje, a ponosni su na trenutni odaziv - kažu iz JK Judokana.

Kao goste JK Judokan je primio cijeli razred djece s posebnim potrebama iz OŠ Julija Kempfa, te smo im približili naš sport te možemo reći da smo ugodno iznenađeni reakcijama i trudu na treninzima. Nadamo se da će nam se uz našeg Fabijana, pridružiti još djece kako bismo mogli osnovati čitavu grupu.


VELIKA GORICA

Na natjecanju JK Kokica, koje se održalo 27.10.2018 u gradskoj sportskoj dvorani Velika Gorica, nastupilo je 244 natjecatelja,dobi od 10 do 14 godina. Uz hrvatske klubove i prijatelje judaše iz okolnih mjesta i gradova nastupili su i gosti iz susjednih zemalja kao sto su Bosna i Hercegovina, Slovenija i Rumunjska. 

Uz trenere koji su vodili svoje ekipe bili su prisutni roditelji i rodbina nasih natjecatelja koji su navijali u svakom trenutku.

KAŠTELA

JK Kaštela organizirao je radionice na satima tjelesnog odgoja Osnovnoj školi prof. Filipa Lukasa u Kaštel Starom.

Radionice su bile u terminu jutarnje i popodnevne školske smjene, a postavili smo tatami borilište veličine 7x7 m2 kao i 10 komada gimnastičkih strunjača koje su služile za demonstraciju juda. Provoditelj radionice je bio trener JK Kaštela Nenad Buzov, trener juda Hrvatske Olimpijske Akademije.

Pred učenicima iz 15-ak razreda (od 1. do 8. razreda), ukupno oko 400 djece, prezentiran je judo u cijelosti te su članovi JK Kaštela izvodili demonstracije judo tehnika.