Povijesna medalja Vinkovaca u Ligi prvaka


U kimonu hrvatskog kluba nastupile su najbolje hrvatske judašice, Tena Šikić (do 57 kg), Barbara Matić (do 70 kg), Ivana Maranić i Ivana Šutalo (obje preko 70 kg). Vinkovce su pojačale i dvije Talijanke, Rosalba Forciniti (do 52 kg), brončana s Olimpijskih igara 2012. u Londonu te europska viceprvakinja iz 2010. godine, kao i Maria Centraccio (do 63 kg).


Da nije bilo nešto sporijeg ulaska u četvrtfinale protiv francuskog Pontaulta tko zna bismo li sada pisali i o sjajnijoj medalji, međutim 0-3 su Matić i Maranić uspjele umanjiti na konačnih 2-3 za odlazak u repasaž.


Tamo je čekala ruska ekipa Yawara-Neva, prošlogodišnje pobjednice Lige prvaka i prve nositeljice ovogodišnjeg natjecanja. Krasan ippon Forciniti, a zatim i wazari Šikić donijeli su lijepih 2-0. Blizu je bila i Centraccio, ali je odlučujuću treću pobjedu donijela Barbara Matić ipponom. Uvjerljivu pobjedu potvrdila je Maranić wazarijem i Vinkovci su bili u borbi za broncu.


- Nakon pomalo uspavanog ulaska u dvoboj s Francuskinjama, pravu kvalitetu smo pokazali protiv Ruskinja. Odličan ekipni duh, velika želja i dobar rad donijeli su veliku pobjedu protiv prošlogodišnjih zlatnih judašica – prokomentirao je glavni trener ekipe Vladimir Preradović.


U finalnom bloku Vinkovci su išli na domaću ekipu USM-Dinamo te kroz pobjede Forciniti i Centraccio došli do 2-1. Tada Barbara Matić izlazi na tatami i protiv Japanke Kobayashi u «zlatnom bodu» dolazi do brončanog wazarija te je veliko slavlje u Bukureštu moglo početi.


- Upisali smo još jednu povijesnu medalju, prvu za Hrvatsku na ovoj klupskoj razini. Iznimno sam ponosan na djevojke i ovo je put kojim trebamo ići da u olimpijskim kvalifikacijama ostvarimo željene rezultate – rezimirao je trener Preradović nastup Vinkovaca u Rumunjskoj.


U francuskom finalu, Flam 91 je pobijedio Pontault sa 3-2, dok je drugu broncu osvojila turska ekipa Galatasaraya.