Više od 750 judaša iz cijelog svijeta stiže u Zagreb na najmasovniji turnir

Hrvatski glavni grad već tradicionalno okuplja najbolje judaše kadetskog uzrasta iz cijelog svijeta. U Zagrebu se, naime, 9. i 10. ožujka održava 13. po redu Europski kup, turnir najvišeg ranga za judašice i judaše do 18 godina.

Kako je Europski kadetski kup u Zagrebu najuspješnije natjecanje potvrdila je analiza Europske judo unije (EJU), koja je uzimala u obzir kvalitetu organizacije, broj natjecatelja te broj zemalja sudionica.

Sportska dvorana Sutinska vrela u Podsusedu još će jednom biti domaćin natjecanja, a nakon natjecanja, kao i svake godine slijede tri dana trening kampa, koji su odlična prilika za napredak judašica i judaša svih uzrasta, ne samo kadeta.

Europski kadetski kup Zagreb i u 2019. godini okuplja preko 750 judoka iz više od 33 države. Hrvatska će imati 42 muška i 26 ženskih predstavnica, a od onih najboljih se ponovno može očekivati puno. Ana Viktorija Puljiz je već broncama s kadetskih kupova u Kopru i Follonici pokazala kako se odlično snalazi u svojoj novoj kategoriji do 48 kilograma.

Katarina Krišto će kao i prošle godine tražiti potvrdu kvalitete u kategoriji do 63 kilograma, a mnoge bi mogao iznenaditi mladi Puljanin Dino Odobašić. Dino je na svojem debiju kadetske A serije ove godine u Follonici osvojio srebro u kategoriji preko 90 kilograma, a Zagreb je sjajna prilika za nastavak dobre forme.

Nije slučajnost to što je Zagreb nezaobilazna točka u kadetskoj „A seriji“ natjecanja – turnir se boduje za kadetsku svjetsku ranking listu prema kojoj se određuju nositelji ždrijeba na najvažnijim natjecanjima (europska i svjetska prvenstva).

Posebnost ovogodišnjeg kupa je i priznanje za izuzetan doprinos odnosu Japana i Hrvatske koje će veleposlanik Japana, Njegova Ekselencija g. Keiji Takiguchi uručiti Hrvatskom judo savezu. Uručivanje priznanja bit će dio svečanog otvaranja, koje je na rasporedu u subotu 9. ožujka u 12.00 sati.

U svojoj pozivnici na ovogodišnje izdanje kupa predsjednica Sandra Čorak dotakla se upravo tog segmenta:

- Najponosniji smo na činjenicu kako se kadetski kup u Zagrebu progresivno razvija iz godine u godinu. Od skromnih početaka prerastao je u objektivno najjači turnir kadetske europske serije. Ovogodišnje izdanje prava je prilika za vidjeti budućnost hrvatskog juda na djelu.