Puljiz ponovno zlatna na Europskom kadetskom kupu u Zagrebu, slijedi trening kamp

Prvog dana Europskog kadetskog kupa u Zagrebu Ana Viktorija Puljiz pred domaćom je publikom osvojila zlatnu medalju. Puljiz je tako ponovila prošlogodišnji uspjeh najsjajnjijeg odličja, ali ovoga puta u novoj kategoriji do 48 kilograma. 

U snažnoj konkurenciji od 38 natjecateljica Puljiz je do zlata došla kroz pet dominantnih borbi. Najprije je ekspresno ipponom riješila ukrajinsku predstavnicu Bordinskykh, nakon čega je unutar jedne minute prošla Cesselli Saru (ITA). U četvrtfinalu uslijedio je pravi okršaj s dobro znanom protivnicom s Kosova. Ovo je Viktoriji bio čak peti susret s Kosovarkom Muminoviq, a ovog je puta pobjedu odnijela determinirana hrvatska predstavnica. 

Puljiz je bila aktivnija u golden scoreu te je ovom pobjedom preuzela vodstvo u međusobnim ogledima (3-2).  Nakon te pobjede, kaže Puljiz, sve je bilo lakše: " S Muminoviq sam se borila do sad već četiri puta i sada sam napokon ponovno u vodstvu što se tiče pobjeda. Nakon te borbe samopouzdanje mi se dodatno podiglo jer sam znala da mi je ona na neki način najteža i kasnije mi je iskreno bilo lakše.". 

Uslijedila je rasterećeno  odrađena borba za finale protiv Portugalke Brito, a dva wazaria protiv Covaciu u finalu bila su više nego dovoljno za sviranje hrvatske himne. 

Luka Viljušić u kategoriji do 60 kilograma koja je brojala čak 74 natjecatelja izborio je solidno 9. mjesto. Do njega je došao kroz pet dobrih borbi i tri pobjede. Dobre nastupe zabilježili su i dvojica Nikola - Vdović i Zorotović. Vdović je dvije pobjede ostvario u kategoriji do 60, a Zorotović u kategoriji do 55 kilograma.

Prvi dan kadetskog kupa iz još je jednog razloga imao iznimnu važnost. Veleposlanik Japana Keiji Takiguchi  predsjednici je Hrvatskog judo saveza uručio posebno priznanje - Priznanje ministra vanjskih poslova Japana za doprinos razumijevanju i jačanju prijateljskih odnosa između Japana i Republike Hrvatske. Priznanje je snažan dokaz progresivnosti Hrvatskog judo saveza, koji svoj razvitak kontinuirano pokazuje.

Nina Simić, današnjim borbama pokazala je da njeno vrijeme tek dolazi. Perspektivna Splićanka ostvarila je tri pobjede u kategoriji -48kg, ali nažalost nešto iskusnije Rumunjke (Covaciu i Gherman) bile su danas bolje od naše natjecateljice koja je završila na sedmom mjestu.


Drugi dan zagrebačkog Europskog kadetskog kupa Hrvatskoj nije donio medalje. Još se jednom pokazalo zašto ovaj turnir zovu najjačim natjecanjem kadetske serije, pa bi bila prava šteta ne doći na trening kamp koji u narednim danima slijedi.


Iako se nitko od hrvatskih reprezentativaca nije uspio popesti na podij, bilo je onih koji su svojim dobrim nastupima tome bili blizu. Nika Vuco u kategoriji do 70 kilograma plasirala se na deveto mjesto s tri pobjede, isti plasman ostvario je i Dino Odobašić u kategoriji preko 90 kilograma s jednom pobjedom. Dobar nastup upisao je i Dominik Rožić koji je u brojnoj kategoriji do 73 kilograma (87 natjecatelja) ostvario 3 pobjede.

U naredna tri dana gotovo svi natjecatelji ostaju na trening kampu koji se u jutarnjim i popodnevnim terminima održava u istoj dvorani, Sutinskoj Vreli. Kamp će oplemeniti i ostali brojni judaši iz regije svih uzrasta, pa će borbi biti za svakoga.