Svjetske i europske prvakinje potvrdile snagu i u juniorkama na Prvenstvu Hrvatske


Ana Viktorija Puljiz (do 44 kg), Lara Cvjetko (do 63 kg) i Helena Vuković (preko 78 kg) osvojile su naslove juniorskih prvakinja Hrvatske na PH organizirano u Splitu. Vuković, svjetska kadetska prvakinja, osvojila je zlato u juniorskoj konkurenciji ispred dvije Nike, Jakuš (Panda Zagreb) i Perišić (Kaštela), te Stelle Lovaković (Mladost Osijek).

Dvije europske prvakinje u kadetskoj konkurenciji, Puljiz (Solin) i Cvjetko (Profectus Samobor), također su slavile zlatne medalje. Puljiz se popela na najvišu stepenicu postolja ispred Nine Simić (Pujanke Split) i Nike Ivaz (Zagreb) te Mateje Svečnjak (Samobor). Cvjetko je u finalu svladala Sandru Pašić (Zagreb), dok su bronce osvojile Iva Oberan (Župa Dubrovačka) i Tia Rapo (Zagrebačka judo škola).

Kada se gleda ekipno, Judo klub Zagreb ponovno je pokazao kvalitetu pobijedivši i u muškoj i u ženskoj konkurenciji. Drugo mjesto u muškom ekipnom poretku pripalo je Kaštelama, a treće Istarskom borcu iz Pule. 

U ženskoj konkurenciji drugo je mjesto zauzeo Profectus iz Samobora, a treće je pripalo Solinu. Ovim uspjehom Zagreb je kompletirao gotovo sve moguće aktualne ekipne naslove, jer početkom godine je osvojen i dvostruki seniorski ekipni naslov.

Nikola Vdović u kategoriji do 60 kilograma osvojio je prvo mjesto i time napravio ono čime se u ranijoj hrvatskoj judo povijesti mogu pohvaliti tek dvojica, Saša Šafranić i Tomislav Marijanović. Zagrebački judaš kompletirao je trostruku krunu postavši u jednoj godini aktualni kadetski, juniorski i seniorski državni prvak.

Judaši iz Istarskog borca Robert Klačar u kategoriji do 66 kilograma, i Damian Sokolović u kategoriji do 81 kilogram obranili su svoje naslove juniorskih prvaka Hrvatske i time opravdali uloge favorita. U najbrojnijoj muškoj kategoriji do 73 kilograma sjajan nastup ostvario je Solinjanin Augustin Marković koji je kroz pet teških borbi osvojio zlatnu medalju.

Najbrojnija ženska kategorija do 57 kilograma iznjedrila je još jednu zlatnu medalju za Zagreb - mlada Ines Filipović cjelodnevnom zrelom predstavom osvojila je najsjajnije odličje pobijedivši u finalu favoriziranu Samoborku Doru Bortas.

U ženskoj konkurenciji u kategoriji do 70 kilograma finale je iznijelo dobar stari okršaj zagrebačke predstavnice Lucije Babić i Puljanke Lare Klibe. Ovoga puta bolja je Kliba koja ipponom odnosi pobjedu i osvaja prvo mjesto.

Bila je ovo sjajna provjera za juniore i juniorke koje u nastavku sezone očekuju brojni europski kupovi, a one najbolje i europsko prvenstvo u Finskoj te svjetsko prvenstvo u Maroku.

Fotogaleriju s Prvenstva Hrvatske pogledajte ovdje.

Rezultate i ostale informacije o natjecanju pogledajte ovdje.