Rekordan broj judaša stiže u Dubrovnik!

Svake godine u travnju središte pozornosti pripada najjužnijem dijelu Hrvatske, Dubrovniku. Predstojeći vikend (13. i 14. travnja) svi ljubitelji juda u dvorani „Gospino polje“ mogu uživati u pravom seniorskom judu i svim atrakcijama koje on donosi. 

Iako dubrovački renomirani seniorski turnir postoji već mnogo godina, ovo je peto izdanje otkako nosi oznaku službenog kupa Europske judo unije. Na ovogodišnje natjecanje dolazak je potvrdilo ukupno 274 natjecatelja i natjecateljica iz čak 26 različitih zemalja. 

To znači da na ovogodišnjoj ediciji sudjeluje 118 judoka više nego lani, a rekordan broj prijavljenih natjecatelja ove godine priložila je Francuska reprezentacija, koja će sa svoje 54 prijavljene judoke u broju nastupa ovoga vikenda vrlo vjerojatno preteći i nas kao domaćine koji imamo 44 prijavljenih. Francuzima je Dubrovnik svake godina nezaobilazna točka, a rekord prijavljenih svake godine nanovo postavljaju. 

Tu su i klasični velik broj prijava Srpske (24) i Ukrajinske (19) reprezentacije, no ove je godine s prijavama uvelike iznenadila i Nizozemska koja je prijavila čak trideset i jednog natjecatelja. Prošlogodišnje izdanje turnira ispunilo je rezultatska iščekivanja. Hrvatska je od 21 države sudionice u ukupnom poretku završila na trećem mjestu, više medalja imale su tek Francuska i Srbija. 

Za medalje najsjajnijeg sjaja pobrinule su se Karla Prodan u kategoriji do 78 kilograma te Ivana Maranić u kategoriji preko 78 kilograma. Prodan je tada pokazala da se odlično snalazi i u seniorskoj konkurenciji, a Maranić je potvrdila ulogu jakog favorita - izostanak njene direktne reprezentativne konkurentice Ivane Šutalo uskratio nam je mogućnost ponovnog hrvatskog finala iz 2017. godine. Srebra za Hrvatsku osvojili su Marko Kumrić u kategoriji preko stotinu kilograma i Tena Šikić u kategoriji do 57 kilograma. Kumrić je do finala došao pobjedama nad dvojicom predstavnika Crne Gore, a u finalu se nije borio radi ozlijede leđa
koju je zadobio tijekom turnira. 

U sjajnoj se konkurenciji do 57 kilograma Tena Šikić pobrinula da ljubitelji juda u Gospinom polju imaju što vidjeti - Šikić je izborila finale u kojem se odvio okršaj s trostrukom europskom prvakinjom te olimpijskom broncom iz Londona, Automne Paviom. Iako je francuska predstavnica iskustvom svladala Tenu, njena sjajna borba nikog u dvorani nije ostavila ravnodušnim. U snažnoj konkurenciji kategorije do 63 kilograma brončanu medalju osvojila je Lucija Babić s tri pobjede i četiri odlične borbe.

Do medalja u Dubrovniku te itekako bitnih bodova za Europsku ranking ljestvicu došle su i Tina Radić (2.mjesto u kategoriji preko 78kg), Petrunjela Pavić (3.mjesto u kategoriji do 78kg) te Zrinka Miočić (3.mjesto u kategoriji do 78kg). Petim mjestima morale su se zadovoljiti domaća nada Iva Oberan do 57 kilograma i Osječanka Sara Matijević do 48 kilograma, dok je plasman sedmog mjesta ostvarila Ivana Mandarić.

Ove godine Hrvatska se opet može nadati puno. Europska kadetska i juniorska viceprvakinja Ana Viktorija Puljiz u kategoriji do 48 kilograma po prvi bi puta mogla pokazati kako je spremna i za seniorsku konkurenciju. Dubrovčanka Iva Oberan u kategoriji do 57 već je tri puta osvajala najnezahvalnije 5. Mjesto na domaćem terenu, no ove godine nastupa u kategoriji do 63 kilograma i možda je baš ovaj put pravo vrijeme za medalju. U istoj kategoriji svoju bi snagu mogla pokazati i aktualna kadetska viceprvakinja Europe Lara Cvjetko. 

Kategorije u kojima se Hrvatska najviše može nadati medalji zasigurno su one do 70 i 78 kilograma. Do 70 nastupaju zlatna s prošlotjednog juniorskog kupa u Lignanu Lara Kliba, U23 europska viceprvakinja iz 2015. Maja Blagojević, Lucija Babić te Anđela Violić. U 78 hrvatske boje brane aktualna juniorska viceprvakinja svijeta Karla Prodan, svjetska i europska juniorska medalja iz 2017. Lea Gobec te srebrna iz prošlotjednog Lignana Petrunjela Pavić. U kategoriji preko 78 kilograma tu su svjetska kadetska prvakinja iz 2017. Helena Vuković, Tina Radić i Zrinka Miočić. 

U muškoj konkurenciji Hrvatska ove godine ide s vrlo mladom, no perspektivnom postavom, bit će zanimljivo vidjeti hoće li tko uspjeti ostvariti u seniorski rezultat.

Izjava sportske direktorice Europske judo unije Catarine Rodrigues najbolja je najava ovogodišnje edicije europskog kupa u Dubrovniku:

- Ovo je turnir koji raste iz godinu u godinu, itekako sam zadovoljna organizacijom u Dubrovniku. Drago mi je vidjeti da su i nacionalni savezi prepoznali kvalitetu turnira u Dubrovniku pa tako svake godine imamo
prilike vidjeti odlične borce poput osvajačice Olimpijskog odličja Francuskinju Automne
Paviu.

Vidimo se 13. i 14. travnja u Gospinom polju!