Judo klub Fuji nastavlja oduševljavati diljem Europe


U organizaciji Europske komisije i Opće uprave za obrazovanje, mlade, sport i kulturu, u Rumunjskoj se, od 8. do 9. travnja, održao Sportski forum na kojem je sudjelovao i hrvatski, već nagrađivani, judo klub osoba s invaliditetom Fuji. 

Judo klub Fuji u prosincu je osvojio vrijednu nagradu Beinclusive sport, a to znači da je Fuji kao projekt prepoznat od Europske komisije koja je nastavila pratiti njegov napredak. Sportski forum EU glavna je platforma za strukturirani dijalog između Europske komisije i sportskih dionika. Glavni cilj Foruma je razmotriti napredak postignut u provedbi programa EU-a za sport i tražiti stavove dionika o trenutnim te planiranim budućim aktivnostima.

Na Forumu je sudjelovala i Jane Bridge, dopredsjednica Europske judo unije. Širok spektar mogućnosti s dopredsjednicom razmotrila je glavna trenerica judo kluba Fuji, Marina Drašković:

- Postoji ideja da se Fujijev koncept proširi po Europi, u kojoj bi judo klub Fuji kao pionir
sportske inkluzivnosti ostalim europskim klubovima služio kao primjer.

Povjerenik Europske unije za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics također je prisustvovao Forumu. Prisjetimo se kako je upravo Navracsics uručio nagradu Marini Drašković prošle godine u Bruxellesu. Navracsics je još jednom bio oduševljen progresivnošću Fujijevog projekta inkluzivnosti - klub u kojem mladi sportaši zajedno treniraju s mladim sportašima s invaliditetom unikatan je primjer pozitivne društvene angažiranosti.

Marina Drašković također je istaknula razloge zbog kojih Fuji sve više plijeni pozornost velikih sportskih organizacija:

- Mnoge krovne sportske organizacije bile su zainteresirane za promociju Fujija kao primjera kvalitetnog provođenja programa inkluzivnosti. Također su bile oduševljene činjenicom da je Fuji u usporedbi s drugim sličnim projektima dovde došao s vrlo skromnim financijskim sredstvima. Prvi smo koji smo pokazali da velika financijska potpora nije presudna za uspješnost ovakvog tipa projekta.

Iduće se godine Sportski forum Europske Unije održava u Zagrebu, pa nema sumnje kako će judo klub Fuji i na njemu sudjelovati te svima pokazati kako su dobra volja i altruizam najmoćniji motivi pokretači ovako lijepih, prosocijalnih projekata.