Srebro i tri bronce s EJU seniorskog kupa u Orenburgu, Rusija

Drugi dan seniorskog europskog kupa u ruskom Orenburgu Hrvatskoj je donio četiri vrijedne medalje. U ženskoj konkurenciji u kategoriji do 78 kilograma Lea Gobec osvojila je srebrnu medalju. U kategoriji preko 78 kilograma Katarina Lucija Vuković i Ivana Šutalo osvojile su brončane medalje. U muškoj se konkurenciji Josip Kokeza također okitio brončanim odličjem.

Europski seniorski kup Orenburg poznat je po velikom broju nastupa domaćih natjecatelja. Obzirom da se radi o ruskim predstavnicima, ne čudi kako je ovaj seniorski kup jedan od jačih na seniorskom EJU touru. Ove je godine tako od ukupnih 339 judoka čak 138 bilo iz Rusije - 60 Rusa borilo se u konkurenciji od ukupno 207 natjecatelja, a 78 Ruskinja nastupilo je u konkurenciji od ukupno 132 natjecateljice.


Lea Gobec u kategoriji do 78 kilograma imala je pravu simultanku s ruskim predstavnicama. Sve četiri protivnice s kojima se Gobec susrela bile su Ruskinje. Prva Ruskinja Tcenalis brzo je svojom pogreškom zaradila diskvalifikaciju, pa je Gobec prošla u četvrtfinale. Tamo ju je čekala Kaisinova, Lea je nakon nepunih minutu i pol golden scorea bacila pobjednički wazari. U polufinalu ipponom je svladala Lishchenko, a u finalu  ju je ipponom zaustavila Bukreeva. Nakon dvije bronce iz Ustera i Sarajeva Gobec je napravila još jedan iskorak i osvojila srebro, za sada je ovo sjajna sezona.

                           

Josip Kokeza Hrvatskoj je donio mušku medalju iz Orenburga u kategoriji do stotinu kilograma. Kokeza očito je u dobroj formi, prvu medalju s europskih kupova osvojio je u travnju ove godine u Dubrovniku, a njoj je ekspresno dodao i broncu iz Orenburga. Do nje je došao kroz pet mečeva u kojima je pokazao zavidnu razinu taktičke i tehničke sposobnosti. Kokeza je naime do polufinala došao s tri pobjede, a za svaku mu je bio dovoljan po jedan wazari. Dan je započeo pobjedom  nad Rusom Grigoryanom, a uslijedile su pobjede nad Bjelorusom Voitsikom i Poljakom Szczurowskim. Zanimljivo je kako je Kokeza u sve tri borbe imao dvije kazne, ali u svakoj je iskusno izbjegao treću koja bi značila i gubitak borbe. U polufinalu ipponom ga je zaustavio Rus Pleshakov, a u borbi za broncu Kokeza dominantno wazarijem i ipponom pobjeđuje mongolskog predstavnika Delgera i bronca je osigurana.

                          


Sjajna je vijest da se Ivana Šutalo vratila unatjecateljsku sezonu. Šutalo je sa strunjače izbivala od siječnja zbog problema sa ozljedom, a za povratak među medaljaše trebao joj je tek jedan nastup. Dan nije krenuo najbolje, Ivana je otvorila porazom u golden scoreu od Ruskinje Gushchine. Kvalitetna ruska predstavnica dala joj je još jednu priliku kroz repasaž, a Šutalo je to znala iskoristiti. U još jednom golden scoreu na diskvalifikaciju svladala je Poljakinju Zalecznu, a poslije nje istim načinom, ali u regularnom dijelu pobijedila je i Ruskinju Taratuninu. U borbi za broncu ipponom je svladala španjolsku reprezentativku Ferrer Bartulos i na sjajan način obilježila svoj povratak.

                        


Judašica Katarina Lucija Vuković osvojila je još jednu medalju u kategoriji preko 78 kilograma. Nakon sarajevskog srebra došla je i bronca iz Rusije.Vuković je do borbe za medalju došla kroz tri meča s ruski predstavnicama. U prve dvije borbe ipponima je prošla Azizovu i Taratuninu, a u polufinalu ipponom ju je u golden scoreu zaustavila Guschina. U borbi za broncu Vuković je bolja od svoje reprezentativne kolegice Miočić, tri kazne dovoljne su za još jedno odličje s europske EJU serije turnira.

Miočić u istoj je kategoriji na orenburškom kupu došla nadomak medalje osvojivši nezahvalno peto mjesto. Iz pet borbi tri puta je izlazila kao pobjednica, te iako je u repasažu zaustavila reprezentativnu kolegicu Radić, u borbi za broncu ju je zaustavila već spomenuta kolegica Vuković.

Radić se tako morala zadovoljiti s plasmanom sedmog mjesta. Radić je u tri borbe upisala jednu pobjedu.

Trener reprezentacije Dragan Crnov vodio je dio "hrvatske ekspedicije" za Orenburg. Osim što je napravio sjajan posao, očito je sjajno motivirao cijelu reprezentaciju.Od devet poslanih hrvatskih judoka čak četiri se kući vraća s medaljama oko vrata.

Paralelno s ovim europskim kupom za seniore u poljskoj Bielsko Biali odvijao se europski kup za kadete (U18).

Prvi dan poljskog europskog kupa za kadete istaknula se Simić koja je još jednom upisala vrlo dobar nastup. Nakon sedmog mjesta na EJU europskom kadetskom kupu u Zagrebu ovaj je put došla na korak do osvajanja medalje - u brojnoj konkurenciji kategorije do 48 kilograma (34 natjecateljice) Simić je u pet borbi tri puta pobjeđivala te  na kraju ostvarila, za sada najbolji osobni rezultat i plasman petog mjesta.

Drugog dana poljskog kupa Kulić je u kategoriji do 70 kilograma osvojila plasman devetog mjesta, u četiri borbe dva put je izlazila kao pobjednica.

Jednu pobjedu iz tri borbe u istoj je kategoriji ostvarila je Nika Vuco.

Učinkovitost hrvatskih judoka u Rusiji ovaj vikend možda je mnoge iznenadila, no sigurno ne i one koje pozorno prate rad i razvoj hrvatskih judaša i judašica. Seniorima slijedi EJU europski kup u slovenskom Podčetrteku, a kadetima EJU europski kup u portugalskoj Coimbri.