Katarina Krišto i Iva Oberan priredile hrvatsko finale, Lara Kliba i Helena Vuković do bronca u Leibnitzu

Foto: EJU

Prvog dana Europskog juniorskog kupa u austrijskom Leibnitzu za Hrvatsku su osvojene četiri medalje. Katarina Krišto i Iva Oberan u najbrojnijoj su ženskoj kategoriji do 63 kilograma priredile hrvatsko finale. Lara Kliba je u kategoriji do 70 kilograma osvojila broncu, a medalju istog sjaja osvojila je i Helena Vuković u kategoriji preko 78 kilograma.

Svi dobro znaju kako je Europski kup u Leibnitzu jedan od najzahtjevnijih natjecanja za juniore u sezoni. Brojke govore same za sebe - na ovogodišnjoj ediciji kupa natječe se 635 judoka iz 34 zemlje. Valja izdvojiti da je Leibnitz kup kojeg svake sezone redovito posjećuju najspremniji juniorski predstavnici Japana, Brazila, Rusije, Francuske, Italije i ostalih judaških velesila.

Katarina Krišto nakon mnogih najsjajnijih odličja iz kadetske EJU serije, sada ima i zlato s junorskog EJU toura. Katarina je još uvijek kadetkinja, pa je ovo izniman pokazatelj zrelosti i kvalitete mlade judoke. Krišto je na strunjači čitav dan izgledala nevjerojatno - do finala je u četiri borbe na tatamiju provela svega približno pet i pol minuta. Ipponima je redom pobjeđivala Njemicu De Vries, Austrijanku Kraft, srpsku predstavnicu Anju Obradović i Mađarku Ozbas. Tamo ju je čekala Iva Oberan, reprezentativna kolegica koja je također imala sjajan dan. Oberan je najprije u golden scoreu na kazne svladala Kosovku Fazliu, nakon čega je istim načinom svladala nizozemsku predstavnicu Den Hartoog. Wazarijem i ipponom prošla je Britanku Game, a u još jednom golden scoreu taktički je nadmudrila Brazilku Limu. Da je Hrvatska bila apsolutna senzacija u kategoriji do 63 kilograma potvrđuje činjenica da su tri od četiri polufinalistice bile upravo Hrvatice. Oberan je prije hrvatskog finala, najprije odradila hrvatsko polufinale - ipponom je prošla Samoborku Laru Cvjetko.

U uzbudljivom finalu Oberan je povela na wazari, no Krišto izjednačuje i pred sam završetak regularnog dijela baca još jedan wazari i ovaj put odnosi pobjedu.

Lara Cvjetko svoj sjajan dan nažalost nije okrunila medaljom - nakon četiri sjajne pobjede, od čega je jedna bila i protiv favorizirane Japanke Asumi Ure, Cvjetko je u polufinalnom meču izgubila od kolegice Oberan. U borbi za broncu od nje je bila bolja srpska predstavnica Obradović, pa se bivša europska kadetska prvakinja ovaj put mora zadovoljiti plasmanom petog mjesta.

Lara Kliba u kategoriji do 70 kilograma još je jednom pokazala kako joj ova kategorija sjajno odgovara. Kliba je bila zlatna na EJU kupu u talijanskom Lignanu, a sada u Leibnitzu osvojila je broncu. Dan je otvorila ekspresnom pobjedom (20 sekundi, ippon) nad Njemicom Stolze, a zatim je uslijedila sjajna pobjeda ipponom nad Japankom Asahi Mami. Kliba u polufinale ulazi pobjedom na wazari nad Njemicom Murphy. Od Klibe je u polufinalu bolja Britanka Peterson Pollard, no u borbi za broncu Kliba još jednom pokazuje zrelost. U izjednačenom meču s Talijankom Esposito (wazari-wazari) Kliba je aktivnija i odnosi pobjedu na kazne te osvaja broncu.

Broncu je osvojila i bivša svjetska kadetska prvakinja iz Čilea Helena Vuković, u kategoriji preko 78 kilograma. Vuković je dosta nesigurno otvorila dan - najprije je preokrenula prvi meč protiv Britanke Ritchie, a zatim je ipponom izgubila od Njemice Erdorf. Ipak, Vuković sjajno koristi repasaž i s dva ippona protiv Ukrajinke Okulove i Talijanke Calagreti osigurava meč za broncu. Tamo je taktički pripremljenija od još jedne Talijanke, Valentine Miele, pa osvaja još jednu medalju s EJU juniorskog toura.

Plasman devetog mjesta osvojila je Lucija Babić, koja je iz četiri borbe dva puta izlazila kao pobjednica.

U kategoriji do 66 kilograma Robert Klačar upisao je solidan nastup s dvije pobjede u četiri borbe.

Prvi dan Leibnitza bio je pun pogodak za hrvatske natjecateljice. Dominacija jedne nacije koja je danas viđena u kategoriji do 63 kilograma (3 od 4 polufinalistice iz Hrvatske) u snažnom Leibnitzu velik je uspjeh, obzirom da takve stvari za rukom polaze samo judaškim velesilama poput Rusije, Japana ili Francuske. Sutra nas osim drugog dana Leibnitza očekuje i uzbudljiv dan u rumunjskoj Cluj Napoci, u kojem nastupaju brojni hrvatski seniorski predstavnici.