Helena Vuković zlatna, Cvjetko i Kliba brončane na Europskom juniorskom kupu u Sarajevu

Drugi dan Europskog juniorskog kupa u Sarajevu Hrvatskoj je donio tri medalje. Helena Vuković je u kategoriji preko 78 kilograma osvojila zlatnu medalju, a obje Lare osvojile su brončana odličja. Lara Cvjetko svoju je broncu osvojila u kategoriji do 63 kilograma, a Lara Kliba svoju je osvojila u kategoriji do 70 kilograma.

U vikendu prepunom judaške akcije u kojem seniori odmjeravaju snage u kanadskom Montrealu, a studentska reprezentacija nastupa na Univerzijadi u Napulju, juniori su svoju priliku tražili u  Sarajevu. Na ovogodišnjem Europskom kupu natjecalo se 264 judoke iz 27 zemalja. Obzirom da je Sarajevo postaja Europskog juniorskog toura tek drugu godinu zaredom, a puno se kvalitetnih juniora u isto vrijeme bori na Univerzijadi, ovakav odaziv juniora i juniorki i više je nego pristojan za okolnosti. 

Bivša svjetska kadetska prvakinja iz Čilea Helena Vuković danas možda nije imala pretežak zadatak, no odradila ga je na najbolji mogući način. Helena je s dvjema dominantnim pobjedama (ipponi u obje borbe) protiv predstavnice BiH-a Hane Piralić u kategoriji preko 78 kilograma došla do zlata.

Lara Cvjetko je u kategoriji do 63 kilograma došla do svoje druge medalje s Europskog juniorskog toura. Prije samo dva tjedna bila je srebrna u Paksu, a dobru formu nastavila je i ovdje u Sarajevu gdje je došla do bronce. Dan je otvorila taktičkom pobjedom nad Nizozemkom Van Dun - jedan wazari dovoljan je za prolaz dalje. U četvrtfinalu wazarijem i ipponom dominantno je prošla predstavnicu BiH, Anđelu Samardžić. U polufinalnom ogledu bolja od Lare (ippon) bila je reprezentativka Kosova, Laura Fazliu. Borba za broncu bila je vrlo neizvjesna, tek u golden scoreu Cvjetko taktički nadmudruje (3:2 u kaznama) Francuskinju Raniu Drid i dolazi do zasluženog odličja.

Lara Kliba nastavlja nizati medalje s Europskih juniorskih kupova, ove sezone je u impresivnoj formi. Ovo joj je četvrta ovosezonska medalj s juniorskog toura u kategoriji do 70 kilograma - nakon zlata iz Lignana te dvije bronce iz Leibnitza i Paksa u Sarajevu je došla do još jednog brončanog odličja. Dan je otvorila porazom protiv reprezentativne kolegice Anđele Violić. Violić je ipponom svladala Klibu i poslala ju u repasaž, koji je Kliba sjajno iskoristila. Najprije je ipponom svladala Dankinju Haestrup, a potom je u borbi za broncu ipponom pobijedila aktualnu europsku kadetsku prvakinju Marin Visser i došla do još jedne bronce.

Iako je Violić dan otvorila pobjedom nad Klibom, u nastavku dana nije uspjela pronaći rješenje za nizozemske predstavnice. U polufinalnom meču povela je protiv Nizozemke Silje Kok, no Kok ipponom uspijeva preokrenuti i poslati Anđelu u borbu za broncu. Tamo se Violić nije uspjela snaći protiv još jedne Nizozemke, Esmee van Schaardenburg (ippon), pa se mora zadovoljiti plasmanom petog mjesta.
Do plasmana petih mjesta prvog dana natjecanja došli su i Dora Bortas u kategoriji do 57 kilograma, te Marcel Škalec u kategoriji preko stotinu kilograma. Oboje su završili na nezahvalnom petom mjestu s obzirom na kvalitetne nastupe koje su prikazali - Bortas je skupila tri pobjede u pet borbi, a Škalec dvije pobjede u četiri borbe.
Cvjetko, Škalec i Vuković članovi su kluba Profectus iz Samobora, i svi su na sarajevskom kupu upisali kvalitetne nastupe. Njihov trener Matija Frlić očigledno ih je vrlo dobro pripremio za ovaj dio sezone.
Solidan nastup upisao je i Robert Klačar u kategoriji do 66 kilograma. Klačar je iz pet borbi tri puta izlazio kao pobjednik i ostvario plasman sedmog mjesta.
Do plasmana devetog mjesta došao je Ivan Rozga u kategoriji do 90 kilograma. Rozga je ostvario dvije pobjede u četiri borbe.
Juniorski europski kup u Sarajevu je završen, no Grand Prix u kanadskom Montrealu za Hrvatsku tek počinje. U tijeku je drugi dan i Hrvatska ima dva četvrtfinala - Zlatko Kumrić u kategoriji do stotinu kilograma, te Ivana Šutalo u kategoriji preko 78 kilograma. Ako još niste, uključite se u prijenos uživo i podržite naše natjecatelje.