Zlatko Kumrić i Ivana Šutalo ostali na korak do bronce u Montrealu

Foto: IJF

Drugi dan kanadskog Grand Prixa u Montrealu na strunjaču su za Hrvatsku izašli Ivana Šutalo (preko 78 kg) i Zlatko Kumrić (do 100 kg), dok je u subotu nastupio Dominik Družeta (do 81 kg). Na prvom izdanju Grand Prixa u Montrealu nastupilo je 248 judoka iz 49 zemalja.

Kumrić je dan otvorio silovitim ipponom protiv Kanađanina Iana Rydera. Minuta i 22 sekunde bile su mu dovoljne za prolaz u četvrt završnicu. Tamo ga je čekao Nijemac Karl Richard-Frey, svjetski viceprvak iz Astane 2015. godine. Karl-Richard u ovom je trenutku bio spremniji od Kumrića, ipponom ga je poslao u repasaž. U repasažnom ogledu protiv Japanca Hage Ryunosuke Zlatko je ostvario senzacionalnu pobjedu.

Haga je aktualni prvak Japana te aktualna olimpijska bronca iz Rio de Janeira. Uz to ima i svjetski seniorski naslov iz Astane 2015., no sve mu to nije bilo dovoljno u ogledu s Kumrićem. U rezultatski izjednačenoj borbi Zlatko se od početka bolje snašao s nametanjem svojeg garda, a 56 sekundi prije kraja to je rezultiralo još jednim atraktivnim ipponom. 

U borbi za brončano odličje Kumrić je nastupio protiv Brazilca Leonarda Gonçalvesa, a u vrlo otvorenoj i izjednačenoj borbi Brazilac je poveo wazarijem u prvih 15 sekundi borbe. Naš judaš je uspio nadoknaditi zaostatak i pred kraj borbe imao priliku za ipponom, koju je Brazilac uspio okrenuti u svoju korist i slaviti.

- Zlatko u posljednje vrijeme jako dobro "radi". I na treninzima i na nastupima. Sve je bliži medalji, za koju vjerujem da će nagraditi sav trud i zalaganje - prokomentirao je trener reprezentacije, Tomislav Marijanović.

Ivana Šutalo je u kategoriji preko 78 kilograma kao nositeljica turnira prvo kolo bila slobodna. U četvrtfinalu uspješno je svladala talijansku predstavnicu Eleonoru Geri. Šutalo je kroz cijelu borbu bila aktivnija, pa je Geri dobila tri kazne za pasivnost. U izjednačenoj polufinalnoj borbi bolja od Šutalo ipponom bila je Izraelka Raz Hershko. U borbi za broncu susrela se s Japankom Nami Inamori, višestrukom Grand Slam osvajačicom, koja je ipponom osigurala svoje mjesto na podiju.

- Raduje vidjeti konstantni napredak kod Ivane, koja je imala priliku u polufinalu, ali je nažalost ostala "prekratka". Ovim putem dalje, dobre stvari ne mogu izostati - rekao je Marijanović.

Drugog dana kanadskog Grand Prixa za Hrvatsku je nastupio i Dominik Družeta u kategoriji do 81 kilogram. Družeta je u prvom kolu uspješno svladao predstavnika El Salvadora, Juan Diega Turciosa. Posljednju minutu borbe bacio je wazari, a potom je do ippona zadržao zahvat držanja. U drugom kolu zaustavio ga je ruski predstavnik Aslan Lappinagov. U izjednačenoj borbi osmine finala Lappinagov je u posljednjoj minuti bacio wazari i ostavio Družetu bez mogućnosti repasaža.

- Još jedan dobar nastup Dominika, kojem nedostaje samo taj "klik" u samopouzdanju na samom natjecanju i vratit će se na razinu europske bronce. Već na Grand Prixu u Zagrebu (26. - 28. srpnja) je ta prilika - pozitivan je bio trener Marijanović.