Kvalitetni nastupi na Univerzijadi dovoljni za tri plasmana

Na ovogodišnjoj Univerzijadi u Napulju predstavljalo nas je četiri judašice i jedan judaš. Osvojili smo pojedinačno 7. mjesto (Iva Oberan) i 9. mjesto (Tena Šikić) te 7. mjesto ekipno žene. 

Iva Oberan (do 63 kg) poražena je u  prvom kolu od Čehinje Zachove na ippon te je kroz repasaž, uz dvije sjajne borbe, pobijedivši predstavnice SAD-a (Fehr) i Finske (Barton) ipponima izborila mogućnost da protiv Ruskinje Badurove dođe u borbu za medalju. Kada se već činilo da će Ruskinja dobiti treći shido zbog pasivnosti, kontrira hrvatsku judašicu i pobjeđuje, čime Oberan završava na 7. mjestu. 

- Oberan se odlično borila te pokazala izuzetnu formu za predstojeća europska i svjetska prvenstva u juniorskoj konkurenciji, koja su na rasporedu tijekom jeseni - prokomentirao je hrvatski izbornik Hrvoje Sertić.

Tena Šikić (do 57 kg) je osvojila 9. mjesto, a krenula je ipponom protiv Meksikanke Santillan de Robles, krasnom uchi matom. U drugoj borbi pobjeđuje, ponovno ipponom, Muhiddinovu, predstavnicu Turkmenistana. U trećoj borbi gubi od Francuskinje Deberdt te u prvoj popravnoj borbi također na ippon gubi od Ruskinje Golomidove. 

- Šikić je radila jako dobro, ali ostaje dojam da Tena može i mora bolje. Zadovoljan sam pokazanim borbama u pojedinačnoj konkurenciji - ocijenio je izbornik Sertić.

Lucija Babić (do 70 kg) izgubila je ipponom u prvoj minuti od Mongolke Sarantsetseg, dok je Zrinka Miočić (preko 70 kg) izgubila prvu borbu od Mađarice Karpati ipponom. 

Naš jedini muški predstavnik Dominik Sumpor (do 81 kg) protiv Egipćanina Abdelrahmana u prvom dijelu borbe poveo je na wazari, a zatim Egipćanin baca Sumpora na wazari i koristi priliku te ga zadržava u zahvatu držanja do ippona.

Ekipne borbe donijele su velika uzbuđenja, odlične borbe i puno neizvjesnosti. Od 26 prijavljenih ekipa Hrvatska je osvojila 7. mjesto, uz činjenicu da smo imali četiri natjecateljice. Prvo kolo protiv Mađarica hrvatske judašice slave sa 3-2, iako smo gubili 0-2. Prvu kategoriju nemamo predstavice, a Šikić gubi na wazari. Mađarice nisu imale kategoriju do 63 kg te uz odličnu borbu i efektni ippon Lucije Babić izjednačujemo rezultat. Odlučujuću borbu imala je Miočić protiv Karpati, od koje je i na ovom turniru, kao i posljednja dva puta izgubila. Međutim, Zrinka daje sve od sebe i u dramatičnoj borbi upisuje pobjedu i Hrvatska slavi sa 3-2.

U drugom kolu čekala nas je Rumunjska s pet predstavnica. Već nakon druge borbe, koju Tena pobjeđuje ipponom nadoknađujemo vodstvo Rumunjki. va Oberan je povela, a Rumunjka izjednačili wazarijem kako bi minutu prije kraja Iva uhvatila zahvat i donijela nam vodstvo 2-1. Lucija Babić je izgubila u drugoj minuti ipponom. Opet je borba odluke bila na Zrinki Miočić, koja se ponovno odlično bori i ostvaruje pobjedu te pobjeđujemo i Rumunjke 3-2.

U trećem nastupu bile su bile Japanke sa 3-0. Nakon što nismo imali predstavnicu u prvoj kategoriji (do 52 kg), Tena Šikić je izgubila zahvatom, a na tatami tad izlazi hrabra Iva Oberan koja ne respektira Japanku već sa 2-1 u shido kaznama odlazi u golden score gdje gubi na ippon u drugoj minuti. 

Repasaž nam je doveo Francuskinje, koje također imaju pet predstavnica. Već u prvoj borbi Šikić nadmašuje samu sebe i pobjeđuje Francuskinju od koje je izgubila u pojedinačnom dijelu, a i jednom prije ovog natjecanja. Opet je na sceni Iva Oberan koja nam donosi vodstvo fantastičnom borbom gdje vodi na wazari i pobjeđuje polugom juji gatame. Iskusna i izuzetno kvalitetna Francuskinja sa dva wazarija pobjeđuje Luciju Babić krajem treće minute. I opet odlučujuću borbu za prolazak u borbu za medalju vodi Zrinka Miočić. Uz puno truda i tempa, u trećoj minuti je provela na wazari te drži vodstvo do posljednjih 30 sekundi borbe, kada pada na ippon te tako Hrvatska završava na sedmom mjestu u Napoliju.

- Tena Šikić, Iva Oberan i Zrinka Miočić su odradili fantastične borbe gdje su pokazale odličnu fizičku pripremljenost i sve veću tehničko-taktičku zrelost. Tena je na Univerzijadi imala osam, a Iva Oberan sedam borbi. Izuzetan doprinos našem uspjehu na Univerzijadi donio je i trener Hrvoje Petranović, koji je analizom protivnica slagao taktike Nažalost, na ovoj Univerzijadi nismo osvojili medalju, ali smo ostvarili tri plasmana i  upisali izuzetno dobre i hrabre borbama naših judašica i našeg muškog predstavnika - rezimirao je izbornik Sertić.