Helena Vuković zlatna, Anđela Violić srebrna u Pragu

Prvog dana Europskog juniorskog kupa u češkom Pragu za Hrvatsku su osvojena dva odličja. Za zlato u kategoriji preko 78 kilograma pobrinula se Samoborka Helena Vuković, a za srebro u kategoriji do 70 kilograma Dubrovčanka Anđela Violić.

EJU juniorski kup u Pragu ove je godine okupio 471 judoku iz 39 država. U ovako brojnoj konkurenciji Hrvatska je sa svojih 9 natjecatelja, od kojih je tek četvero upisalo nastup prvi dan, dospjela na prvo mjesto u ukupnom poretku država nakon prvog dana.

Za to je najzaslužnija bivša svjetska kadetska prvakinja svijeta Helena Vuković. Nakon bronce iz Leibnitza te zlata iz Sarajeva članica Profectusa iz Samobora došla je do još jedne medalje s EJU juniorskog toura u Pragu. Najprije je ipponom svladala slovensku predstavnicu Andreju Tomazic. U polufinalu taktički je nadmudrila (3 kazne) broncu s Europskog kadetskog prvenstva iz 2018., Litvanku Justinu Kmieliauskaite. U finalu je glatko (ippon) svladala predstavnicu Alžira, Merouau Mammeri, te tako došla do još jednog vrijednog zlata.

U kategoriji do 70 kilograma srebro je osvojila Anđela Violić. Članica kluba Dubrovnik 1966 natjecanje je započela pobjedom protiv Njemice Mareike Reddig. S dva wazarija dominantno prolazi u četvrt završnicu. Iako je kroz cijelu borbu s austrijskom predstavnicom Annom-Lennom Schuchter Violić bila dominantnija (2 kazne za Schuchter), borba je ipak otišla u golden score. Nakon 19 sekundi golden scorea Anđela baca wazari i prolazi u polufinale. Tamo efektnim ipponom protiv Ruskinje Aleksandre Askarove osigurava svoje prvo finale na EJU juniorskom touru u karijeri. Tamo je od nje u ovom trenutku bila spremnija (ippon) Slovenka Metka Lobnik. Ovo je  bio sjajan povratnički nastup za Violić, koja je na medalju s europskih turnira čekala od lipnja 2018. godine i srebra sa seniorskog Europskog kupa u Beogradu.

Bivša europska kadetska prvakinja Lara Cvjetko u kategoriji do 63 kilogram ponovno je upisala solidan nastup u snažnoj konkurenciji od 30 natjecateljica. Klupska kolegica Helene Vuković kroz pet borbi ostvarila je plasman sedmog mjesta. Cvjetko je na prošla dva Europska juniorska kupa osvojila medalje (bronca u Sarajevu i srebro Paksu), a ni u današnjem nastupu nije bila daleko.

Hrvatske juniorke (U21) tako nastavljaju oduševljavati diljem Europe. Sutrašnji dan donosi nam nove nastupe hrvatskih juniora i juniorki u Pragu, a već u srijedu započinju Olimpijske igre za mlade u Bakuu u kojem će nastupiti ponajbolji hrvatski kadeti i kadetkinje (U18). Tu ne staju srpanjska judaška uzbuđenja, jer u idući petak u Domu Sportova  započinje dugo iščekivani Grand prix Zagreb. Ako još nemaš svoju ulaznicu, klinki na link ispod i osiguraj ju na vrijeme!

Ulaznice Grand Prix Zagreb 2019