Barbara Matić: «Ova subota nije bila moj idealan dan»

Drugog dana zagrebačkog Grand Prixa 2019 ispunjene tribine Doma sportova od početka su podržale hrvatske judoke. Međutim, glavni kandidati za medalju, Barbara Matić (do 70 kg) i Dominik Družeta (do 81 kg) nisu uspjeli doći do finalnog bloka.

 

Krenulo je hrabrim porazima Ive Kovačevića i Mislava Krčeka, u kategoriji do 73 kg. Od Kovačevića je bolji bio Alžirac Nourine, a od Krčeka Kazahstanac Smagulov. Poraz u prvom kolu upisala je i Iva Oberan u kategoriji do 63 kilograma - bolja od nje bila je Francuskinja Devitry.

Prvu pobjedu donio je Družeta, slavivši wazarijem protiv iskusnog Argentinca Lucentija. U drugom nastupu pristupom ga je iznenadio Gruzijac Grigalašvili, pobjednik Grand Prixa u Budimpešti i osvajač brončane medalje s Grand Slama u Bakuu.

 

- Ušao sam dobro, ali me onda iznenadio tehnikom koju nije prije radio. Nastavljam dalje s pripremama za Svjetsko prvenstvo u Tokiju krajem kolovoza, a nedostaje mi samo taj uspjeh na velikoj pozornici da bih mogao reći da sam se skroz vratio – rezimirao je Družeta.

 

Za to vrijeme Barbara Matić je izvukla dramatičnu borbu protiv Jeong. Judašica iz Južne Koreje je dva puta držala Matić u zahvatu, ali je hrvatska predstavnica uspjela izmigoljiti prije wazarija te na kraju natjerala protivnicu na tri kazne.

 

Protiv Tchanturije je išlo nešto lakše, nakon što je Gruzijka ostala bez snage, a Splićanka iskoristila to za dva wazarija i prolaz među osam najboljih. Tamo je 1. nositeljici, Austrijanki Polleres, prošao praktički prvi napad, koji je završio wazarijem i zahvatom za polufinale, a Matić odlazi u repasaž.

 

Jako puno želje i energije je Barbara pokazala protiv Taimazove. Međutim, Ruskinja je imala strpljenja i dva napada Matić uspjela iskontrirati te završila hrvatsku, subotnju priču uz dva wazarija.

 

- Ova subota jednostavno nije bila moj idealan dan. Protiv Ruskinje sam mogla više taktizirati, a napala sam, a protiv Polleres praktički nije bilo borbe jer me odmah na početku bacila. Dogodi se, ali mi je žao da je to baš bilo u Zagrebu. Sada slijedi navijanje za naše u nedjelju, a posebno za sestru Brigitu, koja se vraća natjecateljskom judu – zaključila je Barbara Matić.

 

Kao i u petak, u pauzi između kvalifikacija i finalnog bloka, održan je trening malih judaša iz cijele Hrvatske, a na tatamiju Doma sportova okupilo ih se više od 300.

 

U nedjelju na tatami izlazi devet hrvatskih predstavnika. U kategoriji do 90 kilograma nastupit će Mario Hitzthaler, dok je možda i najzvučnije ime Zlatko Kumrić (do 100 kg). U kategoriji preko 100 kg nastupit će Ivan Čović. Kod judašica, u kategoriji do 78 kg, nastupaju Brigita Ljuba, Petrunjela Pavić i Karla Prodan. U kategoriji preko 78 kg najjače ime je Ivana Šutalo, a uz nju su Tina Radić i Zrinka Miočić.

 

Natjecanje počinje u 11 sati, finalni blok je u 17 sati, a prijenos uživo je na Drugom programu Hrvatske radio televizije. Ulaznice za Grand Prix Zagreb se mogu kupiti na linku ili na blagajnama Doma sportova.