Mateo Semiz: "Ovim se medaljama okrećemo pripremi za nadolazeće Svjetsko i Europsko juniorsko prvenstvo"

Prvog dana Europskog kupa za juniore u poljskom Poznanu za Hrvatsku su osvojene dvije medalje. Zlato u kategoriji do 70 kilograma osvojila je Anđela Violić, a broncu u kategoriji do 78 kilograma Petrunjela Pavić.

EJU juniorski kup Poznan okupio je 199 judoka iz 25 zemalja.

Violić je dan započela dominantnom pobjedom protiv Izraelke Ronny Gal. Brzim ipponom (59 sekundi) članica kluba Dubrovnik 1966 prošla je u četvrtfinale. U četvrtfinalu Violić je nakon vrlo uzbudljive borbe s Bjeloruskinjom Novikavom (wazari-wazari) u golden scoreu uspjela baciti drugi, pobjedonosni wazari koji ju je odveo u finale. U finalnom ogledu s domaćom predstavnicom, Poljakinjom Wroblewskom, Anđela je bacila spektakularan ippon na početku druge minute borbe. Ovim je zlatom potvrdila svoju sjajnu natjecateljsku formu - prije dva tjedna osvojila je i srebro na Europskom juniorskom kupu u Pragu.

Trener kluba Dubrovnik 1966 Mateo Semiz, čije su natjecateljice danas osvojile odličja, nije krio zadovoljstvo njenim nastupom:

"Jako sam zadovoljan njenim današnjim nastupom. Anđela je izostajala s natjecanja osam mjeseci, no u tom smo periodu uspjeli napraviti napredak u njenom judu i sada je u vrhunskoj formi. ".

Petrunjela Pavić svoj je put do bronce započela turbulentnom borbom protiv domaće poljske predstavnice Nolewajke. U situaciji wazari-wazari Anđelina je klupska kolegica nakon minutu i 36 sekundi ipponom prošla u polufinale. Tamo je u ovom trenutku spremnija bila (ippon) Estonka Karilaid. U borbi za broncu ipponom je u zadnjoj minuti borbe svladala još jednu Poljakinju Baczek, i tako osvojila treću medalju s juniorskog EJU toura ove sezone (bronca u Coimbri i srebro u Lignanu).

Trener Mateo Semiz očito je vrlo dobro znao pripremiti svoje natjecateljice za ljetni dio sezone. Semiz je dodatno istaknuo koliko je rezultat u Poznanu bitan za Pavić:

"Petrunjeli je trebala ova medalja kako bi osigurala mjesto nositeljice na predstojećem Europskom prvenstvu. Sada nam preostaje temeljita priprema za nadolazeće Svjetsko i Europsko prvenstvo".

Rujan nam donosi Europsko juniorsko prvenstvo u Finskoj (Vantaa), a listopad Svjetsko juniorsko prvenstvo u Maroku (Marrakesh). Nema sumnje kako će Dubrovčanke, ali i ostali hrvatski juniorski predstavnici na najvažnijim natjecanjima pokazati ono najbolje od sebe.

Leon Đapić u kategoriji do 66 kilograma upisao je plasman devetog mjesta s jednom pobjedom u tri borbe.