Vladimir Preradović: "Portela je iskoristila svoju priliku protiv Barbare"

arhivska fotografija

Petog dana Svjetskog seniorskog prvenstva u Tokiju za Hrvatsku je u kategoriji do 70 kilograma nastupila Barbara Matić. U prvom kolu Barbara je bila uspješnija od njemačke predstavnice Aline Boehm (tri kazne), a u drugom ju je kolu zaustavila Brazilka Maria Portela (dva wazarija).

U tijesnoj borbi s Boehm Matić nije uspijevala poentirati, no dobrim napadima uspjela je nadraditi Njemicu. Barbarin trener i izbornik ženske reprezentacije Vladimir Preradović osvrnuo se na detalje iz prve borbe:

"Prvu borbu Barbara je bila u grču. S obzirom na velika očekivanja koja su joj stvorila pritisak možda nije mogla dati svoj najbolji judo, ali uz dobre napade i pametno kretanje za prvu borbu joj se ne može puno prigovoriti. "

U drugoj borbi Matić se po četvrti puta u svojoj karijeri susrela s Brazilkom Mariom Portelom. Portela je bila uspješnija u sva tri prijašnja susreta, a da Barbari brazilska predstavnica nikako ne odgovara još se jednom pokazalo u Tokiju. Nakon nepunih minutu i 30 sekundi Portela je poentirala za wazari te odmah napravila tranziciju u zahvat kojim je završila Barbarin put na Prvenstvu svijeta. Izbornik Preradović je i tu borbu prokomentirao, a Barbarin je cjelokupni nastup stavio u kontekst kvalifikacija za Olimpijske igre:

"Portela je izuzetno jaka protivnica, znali smo da će biti teško jer Barbara s njom ima negativan score. Svaki put do sada protiv Brazilke je bila blizu pobjedi, no nijednom ju nije uspjela ostvariti. Tako je bilo i danas, Barbara je dobro ušla u borbu s dobrom izmjenom za gard, ali sredinom borbe Portela je sjajno iskoristila moment za čišćenje i to popratila dobrom tranzicijom. Portela nam ostaje crna mačka, no s obzirom na cjelokupno stanje upisali smo mali koračić i nešto vrijednih bodova za Olimpijske igre u Tokiju. Do kraja godine imamo tri turnira na kojima ćemo pokušati osigurati Igre, jer u istom smo periodu osigurali i prošle Olimpijske igre. Kad ih osiguramo valja se iscrpno za njih i pripremiti, te ovdje iduće godine osvojiti povijesnu medalju.".

Na sutrašnjem šestom danu Svjetskog prvenstva za Hrvatsku nastupaju Karla Prodan u kategoriji do 78, i Zlatko Kumrić u kategoriji do stotinu kilograma.