Karla Prodan osvojila broncu i važne bodove za Tokio

Foto: HJS

Trećeg dana Grand Prixa u glavnom gradu Uzbekistana Karla Prodan je za Hrvatsku osvojila brončanu medalju u kategoriji do 78 kilograma. Prodan je tako nakon bronce sa zagrebačkog Grand Prixa osvojila drugu medalju u svojoj debitantskoj sezoni nastupanja na IJF touru.

Karla je dan otvorila dominantnom pobjedom (wazari i ippon) nad talijanskom predstavnicom Giorgiom Stangherlin. Uslijedila je uzbudljiva četvrtfinalna borba s izraelskom predstavnicom Inbar Lanir. Inbar je na samom početku borbe kontrirala Karlu i poentirala wazarijem. Karla je sredinom borbe izjednačila, a 12 sekundi prije isteka vremena bacila je i drugi pobjedonosni wazari te osigurala polufinalni susret s Austrijankom Bernadette Graf. Karla se osvrnula i objasnila zašto su prve dvije borbe bile turbulentne:

- Dan je bio iznimno težak. Prije prve borbe bila sam vrlo nervozna, jer talijanska predstavnica me u prijašnjem susretu pobijedila. Trener me vrlo dobro fokusirao i uspjela sam pronaći svu potrebnu snagu i motivaciju te sam ovog puta uspjela izaći kao pobjednica. Četvrtfinale također nije bilo nimalo lako, jer morala sam okretati borbu.

Uslijedilo je polufinale u kojem se Prodan borila hrabro, no iskusna Graf za Karlu je uspjela pronaći rješenje. Sredinom borbe Graf je bacila prvi, a pred sam kraj i drugi wazari za pobjedu kojom je Prodan poslala u borbu za brončanu medalju. U borbi za broncu Prodan je još jedanput pokazala iznimnu zrelost. Protiv predstavnice Sjedinjenih Američkih Država Karla je sredinom borbe bacila wazari, te taktički zatvorila borbu i osvojila svoju drugu medalju s IJF toura. S punim pravom, Karla je na medalju vrlo ponosna:

- Presretna sam, ovo mi je druga Grand Prix medalja, a nastupala sam na tek njih tri. Mislim da sam još jednom potvrdila koliko vrijedim i koliko daleko mogu dogurati. Ovo mi je prva seniorska sezona, pa su ovakvi uspjesi još slađi. Ne znam na kojem ću se mjestu ranking ljestvice za olimpijske kvalifikacije sada popeti, ali znam da ću biti vrlo dobro pozicionirana. Vrijeme je za nastup na Grand Slamu u Abu Dhabiju, nastavljamo raditi u istom tempu.

Baš kao što je izbornik ženske reprezentacije Vladimir Preradović nakon Svjetskom prvenstva u Tokiju i najavio, Taškent je bio sjajna prilika za Karlu i skupljanje velikog broja bodova za olimpijske kvalifikacije te nastup na Mastersu u kineskom Qingdaou u prosincu ove godine. Karla je ovu priliku itekako znala iskoristiti, pa se trenutno nalazi na popisu direktnih putnika za Olimpijske igre u Tokiju.

Za Hrvatsku su na Grand Prixu u Taškentu nastupili i Dominik Družeta u kategoriji do 81, te Ivana Šutalo u kategoriji preko 78 kilograma. Družetu je u prvom kolu zaustavio Kazahstanac Didar Khamza, a Šutalo u otvarajućoj borbi dana nije bila uspješna protiv španjolske predstavnice Sare Alvarez.