Popularizacija juda u Rijeci

Tijekom protekle godine u Rijeci su se, uz redovite djelatnosti klubova, odvijale i brojne sustavne aktivnosti u kojima su propagirane vrijednosti juda. Osim projekta “Judo u školama“, kojeg Rijeka provodi od 2008. godine, judo se u Rijeci promovira putem još jednog velikog projekta. U suradnji Grada Rijeke, Riječkog sportskog saveza i riječkih osnovnih škola, još u svibnju 2017. godine započet je projekt "Ri Move".

Projekt je to koji promiče sport i zdrav život među najmlađima. Osnovnoškolci od prvog do četvrtog razreda sudjelovanjem u ovom projektu imaju priliku za razvoj psihofizičkih sposobnosti te stjecanja elementarnih znanja i vještina u sportu. Konkretan program održava se u osnovnoškolskim dvoranama u sklopu produženog boravka kao izvannastavna aktivnost, a trenutno broji oko tisuću osnovnoškolaca.

Judo je u "Ri Move" projektu, uz atletiku i gimnastiku, prepoznat kao bazični olimpijski sport, što predstavlja izniman doprinos promociji juda u Rijeci. Osim u judo klubu, djeca se u Rijeci judom bave i u 15 osnovnih škola.

Osim samog sporta, za djecu koja su uključena u "Ri Move" projekt uvedene su i "Sportske lektire" - judo najmlađima kao bazični olimpijski sport nudi knjigu o svojem osnivaču, Jigoru Kanu. Na temu inspirativne životne priče osnivača juda Jigora Kana započete su i dramske predstave.

Rijeka je u sklopu "Ri Move" projekta judo prezentirala i  17. prosinca na prvom održanom "Dječjem festivalu sporta". U Sportskom centru Zamet glavni je cilj bio je oplemeniti i proširiti promicanje sportske kulture među djecom predškolske dobi koja nisu uključena u postojeći projekt pod nazivom "Olimpijski festival dječjih vrtića".

Za veliku je pohvalu i činjenica da su u gotovo svim navedenim aktivnostima uključena i djeca s poteškoćama u razvoju s kojima Judo klub Rijeka surađuje na projektu inkluzije već šest godina.