Održan stručni seminar na temu inkluzije sve djece i mladih koja su u riziku od socijalne isključenosti

Hrvatski je judo savez u suradnji s udrugom "POKRET - aktivan i zdrav" organizirao provedbu stručnog seminara s ciljem edukacije trenerskog kadra pri radu s djecom s teškoćama u razvoju. Svako dijete zaslužuje individualan pristup, a paleta određenih pristupa za konkretnu skupinu djece postoji upravo kako treneri ne bi pogriješili u pristupnom odabiru.

 Od iznimne je tako važnosti  da trenerski kadar poznaje niz multidisciplinarnih pristupa kojim se treba koristiti pri radu s djecom s tjelesnim, senzornim, komunikacijskim, govorno-jezičnim ili intelektualnim teškoćama. Specifično treba pristupiti i djeci i mladima problematičnog ponašanja, traumatiziranoj djeci, kao i djeci  bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

Seminaru su prisustvovali stručnjaci iz zagrebačkog Centra za rehabilitaciju te IJF-ove Komisije za školski sport. Profesorica logopedije Renata Krpić iz Centra za rehabilitaciju skrenula je pozornost na poticanje komunikacije kod djece s intelektualnim teškoćama, dok je Jadranka Marinov kao fizioterapeut zagrebačkog Centra za rehabilitaciju iznijela plan za prilagodbu tjelesnih aktivnosti djeci s motoričkim i intelektualnim teškoćama. Iz zagrebačkog centra za rehabilitaciju prisustvovali su i radni instruktor Petar Bunić te magistar kineziterapije Laslo Brucker. Petar Bunić predstavio je individualni pristup osobama s intelektualnim teškoćama, dok je Laslo Brucker dao smjernice za planiranje i provedbu trenažnog procesa za osobe s intelektualnim teškoćama. Slaviša Bradić je kao član Komisije za školski sport IJF-a prezentirao prihvaćanje i inkluziju djece s TUR sindromom u judo trening.


Izvor fotografije: HOO

Seminar se održao kao dio pokreta "Odaberi sport" - projekt kojeg udruga "POKRET - aktivan i zdrav" uz potporu Ureda za suzbijanje zlouporabe droga, Agencije za odgoj i obrazovanje te Hrvatskog olimpijskog odbora od 2010. godine provodi u gradovima diljem Hrvatske.

Projekt "Odaberi sport" promiče tjelesnu aktivnost učenika nižih razreda osnovnih škola kroz dimenziju sporta u svrhu izgradnje zdravog načina života. Motivira učenike da uz edukaciju samostalno odaberu onaj sport u čijem će se prakticiranju dobro osjećati, a u čijem će treniranju uživati. Projekt je međunarodno priznat 2014. godine - glavno tijelo Međunarodnog olimpijskog odbora zaduženo za pomoć Nacionalnim olimpijskim savezima, "Olympic Solidarity", ovaj je projekt svrstalo u pokret"Promocije olimpijskih vrijednosti - sport za sve".