Judo se u Dubrovniku vratio na svjetsku scenu!

Fotogaleriju pogledajte ovdje.

Europski judo kup za seniore u Dubrovniku, prvi službeni judo turnir u svijetu nakon pauze zbog pandemije, u subotu su otvorili sportska direktorica Europske judo unije, Catarina Rodrigues, državni tajnik za sport, Tomislav Družak, i predsjednica Hrvatskog judo saveza, Sanda Čorak.

Iščekivanje i pozitivna energija osjećali su se od samog početka prvog dana Europskog judo kupa za seniore u Dubrovniku. Pod brojnim epidemiološkim i sigurnosnim mjerama i bez gledatelja na tribinama, hrvatski judašima dobivali su potporu trenera i drugih natjecatelja, kolega iz reprezentacije i klubova.

Najbolji rezultat od hrvatskih judaša prvog dana ostvario je Robert Klačar, koji se plasirao u finale kategorije do 66 kg. Klačar je poveo wazarijem, a zatim izgubio od Stošića, srbijanskog judaša, dobivši tri kazne. U istoj kategoriji dobre borbe pokazao je Leon Đapić, koji je završio kao peti, izgubivši u borbi za broncu od Slovenca Kavčiča.

- Sve u svemu dobar dan, kojeg nažalost nisam uspio završiti zlatom. Iako sam dobro krenuo i poveo, Stošić mi je lagano riješavao moj gard i uspio natjerati na kazne. Nakon prvenstva Hrvatske do 23 godine idem na pripreme u Nizozemsku – rezimirao je Klačar današnji nastup.

Finalni blok je počeo nakon svečanog otvaranja natjecanja, a ceremonije dodjele medalja su uveličali veleposlanica Japana u RH, Nj.E. Misako Kaji, državni tajnik za sport, Tomislav Družak, i predsjednica Hrvatskog judo saveza, Sanda Čorak.

Ana Viktorija Puljiz (do 52 kg) wazarijem protiv Slovenke Tropan došla je do srebrne medalje, dok je Tena Šikić (do 57 kg) kroz repasaž stigla do brončane medalje svladavši Čopić iz Srbije, natjeravši je na tri kazne.

- Imala sam jako dobru konkurenciju tako da sam zadovoljna svojim nastupima i srebrnom medaljom. Slijedi mi prvenstvo Hrvatske za mlađe seniore u Zagrebu sljedeći vikend i veselim se daljnjim natjecanjima – rekla je Puljiz.

Nakon prošlogodišnjeg zlata, Iva Oberan, u kategoriji do 63 kg je osvojila brončanu medalju.

- Imala sam četiri protivnice koje su sve redom europska ili svjetska medalja u mlađim ili seniorskoj konkurenciji. Uvijek puno očekujem od sebe, pa sam i danas ušla sa željom da obranim zlato, ali nakon osam mjeseci bez natjecanja piše se medalja. Znam na čemu trebam raditi kako bi na prvenstvu Hrvatske za mlađe seniore i Europskom prvenstvu u istoj konkurenciji, u Poreču, bila bolja – sumirala je svoj nastup Oberan.

Europski kup se nastavlja u nedjelju, u dvorani Gospino polje, kada kvalifikacije počinju u 12 sati, a finalni blok 30 minuta nakon završetka kvalifikacija. Nedjelja donosi i nastupe Barbare Matić, Dominika Družete, braće Kumrić i drugih hrvatskih judašica i judaša.