Barbara Matić preko svjetskog zlata i srebra te europske prvakinje do velikog zlata u Budimpešti!

Foto: Gabi Juan

Kad pobijediš nekog sa «jumbo plakata» onda znaš da si upisao veliku pobjedu, a kada na kraju dana svira hrvatska himna, znaš da si glavna priča dana. To je danas pošlo za rukom Barbari Matić, koja je na putu do zlata na Grand Slamu u Budimpešti svladala jaka imena, među kojima i svjetska prvakinja, Francuskinja Gahie, jedno od šest glavnih lica na promidžbenom plakatu prvog turnira IJT Toura nakon «lockdowna».

Od početka dana se vidjelo kako je 25-godišnja Splićanka «unutra». Fokusirana, moćna i agresivna, dominirala je kroz kvalifikacije velikog turnira, Grand Slama u Budimpešti.

- Ovo što je danas Barbara prikazala je bilo vrhunski. Fizički, psihološki, po čvrstoći i taktici, jednostavno savršeno. Nanizala je sve najbolje, a dojma sam i da su Japanke bile da bi danas pale. Ovo je slika Barbare koju imam otkako je ušla u judo kao djevojčica, jednostavno najbolja na svijetu – ponosan je bio trener Vladimir Preradović nakon zlata.

Vidjelo se od starta borbe sa Švicarkom Lengweiler da je uspio tu mantru uspjeha prebaciti i na Barbaru, koja ipponom (zahvat) odlazi u 2. kolo, gdje istim pristupom pobjeđuje i Belgijanku Willems.

I onda, veliki, pravi izazov u četvrtfinalu. S druge strane Marie Eve Gahie, aktualna svjetska prvakinja. I ne da je bila prava, nego je bila čvrsta, jaka i nepobjediva za Francuskinju. Wazari za plasman u polufinale protiv svjetske doprvakinje, Portugalke Timo, koja se 11 minuta mučila protiv iskusne Portele.

Nastavila je naša judašica u istom ritmu i u polufinalu. Prva je ulazila u napade, kvalitetno kontrolirala gard Portugalke, i bacila ju na wazari koji je zatim poništen. Međutim, nije bilo spasa za Timo, koju je Matić u «zlatnom bodu» natjerala na treću kaznu i otišla u finale.

Foto: Sabau Gabriela (IJF)

Finale je bilo samo šlag na tortu fenomenalnog dana u glavnom gradu Mađarske! Još jedna Francuskinja, ovog puta europska prvakinja i vlasnica svjetske bronce Margaux Pinot, upisana je na zlatni popis Barbare Matić za najvišu stepenicu postolja.

- Presretna sam! Himna i zlato nakon ovakvih pet pobjeda, samo ponos i sreća. Ovo je put kojim želim nastaviti, a osjećala sam se zaista sigurno, spremno i bila sam samouvjerena u svakoj borbi – rekla je Matić nakon slavlja.

Odličan dan za Barbaru Matić i hrvatski judo, koja je ovim uspjehom na svoj konto dodala i 1000 bodova za svjetsku ranking ljestvicu te napravila veliki korak prema Olimpijskim igrama u Tokiju.

U nedjelju su nastupili Karla Prodan (do 78 kg) i Zlatko Kumrić (do 100 kg), nažalost bez plasmana u finalni blok.

Rus Ilijasov, viceprvak svijeta, bio je bolji od Kumrića i ipponom (zahvat) prošao dalje. Splićanin je tako završio nastup u Budimpešti nakon sigurne pobjede ipponom (zahvat) na početku turnira protiv Bugara Georgieva.

Prodan  je izgubila (wazari) od Ukrajinke Turchyn na početku svog nastupa. Šteta, jer je Karla u prijašnjim dvobojima pokazala da je bolja, ali sve to ide u iskustvo.

- Ilijasov je iskoristio svoju priliku i u tom momentu bio koncentriraniji od Zlatka, dok mi se čini da je Karla malo "izgorila" u želji i stvorenom očekivanju. Treba više vjerovati u širinu svojih tehnika i prepoznati situacije kada i kako iskoristiti poziciju u kojoj se nađe - prokomentirao je trener Preradović nakon nedjeljnih nastupa naših judoka.

Hrvatskoj reprezentaciji slijede pripreme u Austriji za Europsko prvenstvo i daljnji nastupi.