IN MEMORIAM: Zdravko Baršnik (1938. – 2020.)


S tugom u srcima javljamo tužnu vijest kako je danas preminuo istinski velikan hrvatskog juda, Zdravko Baršnik (9.3.1938. – 30.10.2020.)

Zdravko Baršnik je među prvima u Hrvatskoj i šire koji je zaista živio judo u našim krajevima. Također je bio jedan od pokretača razvoja juda u Zagrebu i Hrvatskoj koji je ostvaren na prijelazu 1962./1963. kada su formirani mnogi judo klubovi, a pri osnovnim i srednjim školama Centri za športske i judo škole.

Baršnik je trofejni judaš, reprezentativac, osvajač mnogobrojnih medalja, sportski djelatnik, međunarodni sudac i sportski novinar, a učio je i napredovao svakodnevno i kao judaš, a posebno kao učitelj. Kroz judo i zbog juda je puno puta posjetio Japan i učio od najvećih judo majstora. Bio je i tajnik Judo saveza Hrvatske, voditelj stručne komisije za pojaseve i suđenje.

Dobitnik je nagrade za životno djelo Franjo Bučar u 2009. godini.

Kao trener mlađih uzrasnih kategorija u Mladosti bio je specijalist za rad s najmlađima i omasovio je članstvo kluba te su u njegovoj momčadi prve korake naučili mnogi budući klupski prvaci. Zdravko Baršnik pridonio je popularnosti juda i svojim novinarskim uradcima te brojnim člancima.

Bio je pobjednik prvog otvorenog prvenstva Jugoslavije do 68 kg, a 1972. godine osvojio je Trofej Mladosti za najboljeg športskog djelatnika, 1980. godišnju nagradu ZSS i Republičku nagradu za fizičku kulturu 1982. godine.

Danas se, upravo prema njemu, zove najviši pojas juda u Hrvatskoj – 8. Dan Zdravko Baršnik.

Iskrena sućut obitelji Baršnik

HRVATSKI JUDO SAVEZ