Zoran Grba i Sandra Uršičić brončani na online EJU Kata turniru Pordenone 2021


EJU kata turnir koji se tradicionalno održava u gradu Pordenone (ITA), ove godine po prvi puta je održan online. Naime, svi parovi su nakon službene prijave dobili svoj kod te su snimili svoje izvođenje kate te je poslali organizatoru. Sva videa su prezentirana sucima 27. ožujka putem Zoom platforme, a zatim su suci svaku katu ocjenjivali putem aplikacije.


Na turniru je sudjelovalo čak 81 par iz Europe te dva para iz Kanade.

Hrvatski par u Ju no kati, Zoran Grba i Sandra Uršičić nastupili su u konkurenciji 16 parova te su svojom izvedbom ušli u finale i ostvarili odličan plasman osvojivši 3. mjesto. Ovo je odličan nastavak kontinuiranih rezultata našeg para koji je dosad redovito osvajao medalje i plasmane na brojnim europskim i svjetskim prvenstvima i međunarodnim prvenstvima.

- Kad smo dobili poziv i propozicije, isprva nisam baš nekako ozbiljno shvatila #online turnir, ali kada smo pročitali pravila, shvatili smo da ima smisla i odlučili se prijaviti. Po prijavi smo dobili kod, koji smo morali isprintati i koji je morao biti vidljiv za vrijeme izvođenja kate. Cijela izvedba morala je biti snimljena u jednom kadru, bez prekida i iz perspektive sudaca. U Dvorani mladosti složili smo tatami traženih dimenzija, trener Bradić je donio kameru, probali smo tehničke detalje nekoliko puta i snimili katu. Meni osobno je bilo lakše ovako, jer inače imam veliku tremu na nastupu - prokomentirala je Uršičić prvi online turnir, dok je Grba dodao:

- Na EJU kata turniru u Pordenonama nastupili smo jubilarni 10-ti put, ali prvi put na online natjecanju. Poziv za sudjelovanje stigao je kao iznenađenje jer su sva kata natjecanja u svijetu otkazana. Zagrijavanje je bilo slaganje tatamija, po propozicijama 8x8 metara, što znači složiti najmanje 64 strunjače. Osobni dojam je da su mi nedostajali druženje i razgovor s natjecateljima i organizatorima jer smo sa svima jako dobri. Svi turniri koje smo prošli do sada nemaju samo natjecateljsku komponentu, nego služe i za susrete s dragim ljudima koje smo upoznali tijekom svih ovih godina.

Dodaju kako su zajedno pratili natjecanje i izvedbe konkurencije i navijali kao i na pravom natjecanju. Priznaju da je nervoza očekivanja bodova i plasmana jednaka kao i na klasičnom natjecanju. Proglašenje pobjednika je prikazano online u realnom vremenu, svirale su se himne i ispisani su dobitnici medalja, dok će medalje dobiti poštom.