Sanda Čorak glavna urednica znanstvenog judo časopisa Međunarodne judo federacije


The Arts and Sciences of Judo (ASJ) (hrv. Umjetnosti i znanosti juda) novi je međunarodni, interdisciplinarni znanstveni časopis, čiji je izdavač Međunarodna judo federacija (IJF) i IJF Akademija, a koji prihvaća članke koji istražuju različite aspekte juda i sve njegove vrijednosti.

To je istraživački časopis koji prihvaća prijave povezane s kineziologijom, psihologijom, ekonomijom, marketingom i sportskim menadžmentom, poviješću, umjetnošću, tehnologijom, komunikacijskim znanostima i svim ostalim srodnim poljima.

Osim što je ASJ novi veliki korak za judo, činjenica da je za glavnu urednicu časopisa odabrana dr. sc. Sanda Čorak, predsjednica Hrvatskog judo saveza, potvrđuje i daljnji rast hrvatskog juda u svjetskim okvirima. Čorak je dugogodišnja znanstvenica na Institutu za turizam, autorica brojnih znanstvenih radova i knjiga, a obnaša i funkcije dopredsjednice Hrvatskog olimpijskog odbora, kao i predsjednica Radnog odbora za Nacionalni program športa 2019.-2026. Također, predsjednica Čorak je i savjetnica Europske komisije za područje ravnopravnosti spolova u sportu.

- Prvo izdanje ASJ-a je nastavak rada u znanstvenom segmentu juda, koji je posebice izdignut znanstvenom konferencijom u sklopu Judo Festivala, koja se tradicionalno održava u Poreču te konstantnim povezivanjem znanstvenika aktivnih u judu kao sportu i kao stilu života – rekla je Čorak, kojoj se zahvalio i predsjednik IJF-a, Marius Vizer:

- Često kažemo da je judo više od sporta. To je umješan način življenja, jednako kao i znanstveni pristup životu. Otkako je judo stvorio Jigoro Kano Shihan 1882. godine u Japanu, naš se sport razvijao kako bi se neprestano prilagođavao promjenama u našem društvu, istovremeno zadržavajući ukorijenjene, duboko u svom genomu, vrijednosti koje ga danas čine modernijim no ikad. Ovo prvo izdanje Umjetnosti i znanosti o judu savršena je ilustracija ovog dvostrukog sidrenja u tradiciji umjetnosti predaka i u suvremenom životu. Zahvaljujući pedantnom i strpljivom radu Sande Čorak, glavne urednice, pod okriljem Znanstvene komisije IJF-a i IJF Akademije, ovaj je časopis zaživio. Želio bih zahvaliti njoj i svima koji su doprinijeli ovom postignuću.

Prvo izdanje časopisa možete pronaći na OVOM LINKU.