Sanda Čorak izabrana za čelnu osobu edukacije svjetskog juda

Predsjednik Međunarodne judo federacije, Marius Vizer, i predsjednica Hrvatskog judo saveza, Sanda Čorak

Hrvatski judo je i na izbornoj godišnjoj skupštini Međunarodne judo federacije (IJF), koja se održala u Budimpešti, nekoliko dana prije početka Svjetskog seniorskog prvenstva, dobio priznanje za rad.

Naime, predsjednica Hrvatskog judo saveza od 2005. godine, dr. sc. Sanda Čorak, na godišnjoj skupštini IJF-a izabrana je u Upravni odbor, kao direktorica za edukaciju IJF-a, a ujedno i članica Znanstvene komisije. Time je dopredsjednica Hrvatskog olimpijskog odbora nastavila sa sudjelovanjem u važnim radnim tijelima IJF-a i Europske judo unije (EJU). Uz Hrvoja Lindija, koji obnaša funkciju sportskog direktora Europske judo unije, hrvatski judo tako ima predstavnike u najvišim segmentima europskog i svjetskog juda. Na izbornoj skupštini IJF-a u Budimpešti, uz Čorak je sudjelovao upravo i Lindi.

Glavni tajnik Hrvatskog judo saveza i sportski direktor Europske judo unije, Hrvoje Lindi, na izbornoj skupštini IJF-a u Budimpešti

Za potrebe promocije juda kao olimpijskog borilačkog sporta u Hrvatskoj, Čorak je pokrenula časopis Judo, časopis koji sažima sve aktivnosti Hrvatskog judo saveza u roku od godinu dana. Također je pomogla u stvaranju i pokretanju projekta Judo u školama, kako bi se više djece u osnovnim školama uključilo u redovite judo treninge i postalo samopouzdanije kao osobe i naučilo socijalne vještine.

Znanstveno-istraživačka konferencija o judu pod nazivom Primjenjiva istraživanja u judu, koji je posljednjih nekoliko godina postao dio programa Judo festivala (Poreč, Hrvatska), koja se kontinuirano organizira u suradnji s Europskom judo unijom (2016.-2019.) i Kineziološkim fakultetom. Na svakoj od konferencija predstavljala je svoja istraživanja u judu. Uz izradu strateških dokumenata u turizmu, Sanda Čorak bila je i voditeljica radne skupine odgovorne za izradu prvog nacionalnog dokumenta o razvoju sporta u Hrvatskoj (Nacionalni program sporta 2019.-2026.).

– Kako sam uključena u razvoj juda kao sporta za sve i u stvaranje strategija za razvoj edukacije, ovaj izbor samo je nastavak dugogodišnjeg rada, i mene osobno, i cijelog Hrvatskog judo saveza. Zahvaljujem se predsjedniku IJF-a Mariusu Vizeru na podršci i prepoznavanju edukacije kao iznimno važnost segmenta juda – rekla je nakon izbora dr. sc. Sanda Čorak, koja je svoje znanje i iskustvo već pokazala kao članica Komisije za ravnopravnost spolova IJF-a, Upravnog odbora IJF-a, Znanstvenog odbora i Komisije za ravnopravnost spolova u Hrvatskom olimpijskom odboru.

Ove godine, Čorak je postala glavna urednica međunarodnog multidisciplinarnog časopisa The Arts and Sciences in Judo, koji za glavni cilj ima povezivanje znanstvene judo zajednice s judašima širom svijeta.

Podsjetimo i kako je Čorak nagrađena diplomom postignuća «Žene i sport» od strane predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO), Thomasa Bacha, 2016. godine. Također, pod njezinim vodstvom, Hrvatski judo savez nagrađen je od MOO-a nagradom “Inovacije u sportu” vezanu uz razvoj saveza, dok je IJF dodijelio Hrvatskom judo savezu za najbolji razvoj saveza u judu.