Barbara Matić i Karla Prodan uoči Olimpijskih igara: "Kroz mir do dobrog nastupa"


Fenomenalni dočeci, erupcije emocija i slavlja u Zagrebu i Splitu okupirali su svjetsku prvakinju Barbaru Matić (do 70 kg) posljednja četiri dana. Sada sve to želi staviti iza sebe i okrenuti se sportskom događaju godine – Olimpijskim igrama u Tokiju.

- Znam kako su očekivanja nakon svjetskog zlata još veća, ali na to sam naviknula. Kako bih bila spremna za olimpijski turnir trebam fokus staviti na pripreme koje će biti intenzivne – rekla je zlatna Barbi, koja će pripreme provesti s kolegicom Karlom Prodan (do 78 kg), drugom hrvatskom uzdanicom na Olimpijskim igrama.

- Plakali smo od sreće, pjevali, slavili, a sad je vrijeme za povratak na tatami i puno znoja. Protiv svjetske prvakinje u Budimpešti sam bila blizu pobjede i to mi je još jedan pokazatelj da u Tokio idem s namjerom da pokažem najbolji judo i to će biti dovoljno – rekla je Prodan, brončana s Europskog seniorskog prvenstva.

- Svjetsko zlato je velika stvar, ali glavni cilj nam je olimpijska medalja. Judo je sport u kojem 15tak sportaša u svakoj kategoriji ima kvalitetnu na pravi dan doći do medalje. Tako da odlučuju nijanse. Kroz pripreme želimo doći do toga da baš mi budemo pravi na dane kada se Barbara i Karla natječu – rekao je trener Preradović.

Svjetska medalja, uz olimpijsku, je jedino odličje koje je nedostajalo hrvatskom judu. Zadovoljstvo zlatom istaknuo je i glavni tajnik Hrvatskog judo saveza, Hrvoje Lindi:

- Kao što Barbara trenira 20 godina, tako i sustav gradimo više od 15 godina. Zahvaljujemo se dugogodišnjim sponzorima, gradovima, županijama i državnim institucijama koje nas prate. Ovo je veliki iskorak za hrvatski judo i želimo na ovom uspjehu graditi dalje.

U ime Grada Splita na velikom uspjehu čestitao je Mate Omazić, pročelnik službe za društvene djelatnosti:

- Čestitam Barbari, treneru Preradoviću i cijelom judo klubu Pujanke na ovom fenomenalnom rezultatu! Sjećam se JK Pujanki još dok su bili u prethodnom atomskom skloništu te vjerujem da će nas još dosta puta razveseliti.

Splitski judo trojac putuje za Japan 12. srpnja, gdje će biti u Tokamachiju do 17. srpnja, a zatim se smještaju u olimpijsko selo. Olimpijski judo turnir na rasporedu je od 24. do 31. srpnja, a za olimpijska odličja Barbara i Karla će se boriti u legendarnoj dvorani Nippon Budokan u Tokiju. Matić nastupa u srijedu 28. srpnja, a Prodan u četvrtak 29. srpnja.