Barbara Matić došla na korak do olimpijske bronce u Tokiju

Foto: Bruno Blumenschein/HJS

Barbara Matić (do 70 kg) je izgubila borbu za broncu od Ruskinje Madine Taimazove i tako Olimpijske igre u Tokiju završila na petom mjestu, što je najbolji rezultat u povijesti hrvatskog juda.

Aktualna svjetska prvakinja u kategoriji do 70 kg, Barbara Matić, dobro je ušla u dan te je iskoristila status četvrte nositeljice i dominantnim ipponom protiv Portugalke Timo ušla u četvrtfinale. Nakon toga je upisala poraz u četvrtfinalu, pobjedu protiv jako raspoložene Talijanke u repasažu i u borbi za broncu nažalost nije išlo protiv odlične Ruskinje Taimazove.

- Tako je očito trebalo biti ovaj put. Dala sam sve od sebe, žao mi je što nije završilo medaljom, nedostajalo je i malo sreće, ali što je tu je – odmah nakon poraza u borbi za medalju je rekla naša najbolja judašica.

U borbi za polufinale ju je čekala poznanica, Austrijanka Michaela Polleres, koju je Barbara svladala prije malo manje od dva mjeseca u drami polufinala Svjetskog prvenstva. I olimpijski dvoboj je donio neizvjesnost, ali se činilo kako Barbara prebrzo želi ući u bacanja te da je s malo više strpljenja mogla doći do boljih situacija.

Polleres je iskoristila jednu izglednu situaciju u prvom dijelu borbe, bacila Barbaru na wazari te prebacila pritisak na stranu naše judašice. Trudila se, dala sve od sebe, ali nije uspjela te je Austrijanka otišla u polufinale, a ona u repasaž.

- Iznenadila me malo na početku, nisam očekivala da će raditi na tu stranu, a kasnije se ona zatvorila, napadala sam, ali ju nisam mogla baciti – rezimirala je Barbara.

Olimpijski turnir je ponudio format finalnog bloka u kojem nisu samo borbe za medalje već i polufinala te repasaž. Na početku je Matić išla na raspoloženu Talijanku Bellandi, a od početka se vidjela koliko želi pobjedu. Lijepi ippon za pobjedu i izborena borba za broncu, u kojoj je dočekala Ruskinju Madinu Taimazovu, poraženu iz "beskrajnog" polufinala s Japankom Arai, koje je trajalo više od 16 minuta.

Ruskinja je neugodna judašica za koju protivnice znaju reći "i kad misliš da ju bacaš, ona ne padne". U posljednjem međusobnom dvoboju, u repasažu Grand Prixa u Zagrebu 2019., Taimazova je slavila wazarijem pred kraj borbe, što je bilo najbolje upozorenje za 26-godišnju Matić.

Još jedan težak dvoboj ipak nije završio slavljem hrvatske judašice. Wazari za rusko slavlje stigao je u "golden scoreu" iako je trener Vladimir Preradović tražio poništenje.

- Mislim da sam bila bolja od Ruskinje u prve četiri minute, a onda sam napravila grešku i tako je završilo – sumirala je Barbara Matić, koja je tako u manje od dva mjeseca osvojila svjetsko zlato i došla nadomak olimpijske bronce.

U četvrtak 29. srpnja nastupa još jedna Splićanka, Karla Prodan (do 78 kg). Petak 30. srpnja donosi i posljednji nastup hrvatskih judašica u Tokiju, kada na tatami izlazi Zagrepčanka Ivana Maranić (preko 78 kg).

Kvalifikacije svakog dana počinju od 4:00 sata te traju do 7:30 po hrvatskom vremenu. Polufinalisti i oni koji su se plasirali u repasaž nastavljaju natjecanje u 10:00 sati, a od 12:50 se već slave medalje i sležu dojmovi. Sve nastupe hrvatskih judašica uživo prenosi HTV.

Fotogaleriju nastupa hrvatskih judašica na Olimpijskim igrama Tokio 2020 pogledajte OVDJE.