Ana Viktorija Puljiz izgubila u finalu Grand Prix Portugal od olimpijske pobjednice

Ako je suditi prema otvaranju judaške sezone na Grand Prixu Portugal, novi olimpijski ciklus, do Pariza 2024. bi mogao biti vrlo uspješan za hrvatski judo. Ana Viktorija Puljiz (do 52 kg) je došla sve do finala, gdje ju je svladala olimpijska pobjednica Distria Krasniqi iz Kosova.

Nakon priprema u Španjolskoj i Slovačkoj, sedam hrvatskih judašica i jedan judaš, zaputili su se na otvaranje sezone u Portugal. S pogledom na Lisabon, u Almadi, prva na tatami je izašla Ana Viktorija Puljiz (do 52 kg), sa željom da nastavi s dobrim nastupima nakon bronce na Grand Prixu Zagreb.

Mlada Solinjanka je pokazala i puno više, a TV komentatori Međunarodne judo federacije (IJF) su jasno ustvrdili kako ćemo Puljiz gledati često u završnicama najvećih natjecanja i kako se radi o velikom talentu.

Potvrdila je to i popularna Vikica pobjedama protiv Korejanke Hwang (ippon) te u četvrtfinalu vrativši se ipponom nakon wazarija zaostatka protiv Belgijanke Ryheul. U polufinalu nije bila impresionirana nego je protiv Lopez Sheriff wazarijem "izjednačila" nakon brzog bacanja Španjolke, a zatim sve do kraja borbe bila puno aktivnija i raspoloženija. U "golden scoreu" je Puljiz iskoristila drugu priliku za bacanje i plasirala se u svoje prvo finale na IJF World Touru.

Tamo ju je čekala Distria Krasniqi, aktualna olimpijska pobjednica iz Tokija, iz kategorije do 48 kilograma, koja je dugo bila i kategorija hrvatske predstavnice. Kosovarka je dominantno došla do finala, a u zadnjoj borbi pokazala više iskustva i nastupa u finalima te je Puljiz došla do vrijednog srebra, kao pravog podstreka za nastavak natjecateljske godine.

U subotu nastupaju Katarina Krišto (do 63 kg), Iva Oberan (do 63 kg), Anđela Violić (do 70 kg) i Lara Cvjetko (do 70 kg). U nedjelju Hrvatsku predstavljaju Petrunjela Pavić (do 78 kg), Ivana Maranić (preko 78 kg) i Marko Kumrić (do 100 kg).