Rijeka domaćin Europskog prvenstva u katama


Centar Zamet bit će centar europskog judo svijeta tijekom nadolazećeg vikenda. Na riječkom tatamiju 222 natjecatelja iz 17 država će tražiti put prema titulama europskih prvaka, a među njima i 12 hrvatskih imena. Tako će Rijeka, u kojoj judo ima veliku tradiciju i ulogu, još jednom pokazati kvalitetu organizacijskih sposobnosti:

- Iznimno smo ponosni što je Rijeka domaćin ovako velikog natjecanja na europskoj razini, čime upotpunjujemo kalendar događanja u godini kada je Grad Rijeka Europski grad sporta. Želimo svim gostima dobrodošlicu, ugodan boravak u našem gradu i puno sreće na sportskom planu - rekao je Goran Palčevski, zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke, pozvavši sve građane Rijeke i turiste koji budu u gradu, da posjete natjecanje u Centru Zamet.

- Judo u Rijeci ima veliki broj aktivnih članova i posebice djece koja su uključena u rad klubova i sama natjecanja. Čast nam je pozdraviti goste iz cijele Europe u našem gradu i ovim prvenstvom nastavljamo s aktivnostima u godini kada smo Europski grad sporta - rekla je Dorotea Pešić Bukovac, predsjednica Riječkog sportskog saveza.

Ispred Europske judo unije (EJU) puno riječi hvale za Hrvatski judo savez i Grad Rijeku imao je Laszlo Toth:

- Tijekom COVID razdoblja Hrvatski judo savez je bio jedan od pokretača i glavnih motora europskog juda. Zbog toga je uvijek užitak doći u Hrvatsku, koja je uvijek odličan organizator i domaćin, a pogotovo na Europsko prvenstvo u katama, kojima se mogu baviti svi, od 6 godina pa sve do 90+ godina života. Čestitam svima koji su uključeni u organizaciju na još jednom odličnom događanju koji je ispred nas.

Ispred Hrvatskog judo saveza natjecanje je najavila Ana Krauthacker, zamjenica glavnog tajnika Hrvatskog judo saveza:

- Zahvaljujemo se Gradu Rijeci i Riječkom sportskom savezu, kao tehničkom organizatoru, na svemu učinjenom. Uoči narednih velikih natjecanja, Europskog prvenstva za kadete u Poreču, u lipnju, i Grand Prixa Zagreb, u srpnju, ovo Europsko prvenstvo je važno za cijeli europski i hrvatski judo. Drago nam je da je Hrvatski judo savez u svijetu prepoznat kao vrhunski organizator i vjerujemo da će se to nastaviti i u Rijeci.

Kada se govori o katama, jedan od najvećih stručnjaka u svijetu je Slaviša Bradić, glavni tajnik Riječkog sportskog saveza.

- Kate najtočnije prikazuju izvođenje judo tehnika. Ono što je gramatika za neki jezik to je kata za judo - opisao je Bradić.

Europsko prvenstvo počinje u subotu 14. svibnja, u 9:00 sati, do otprilike 18 sati, a nastavlja se u nedjelju 15. svibnja, od 9:30 sati. Svečano otvorenje natjecanja je u nedjelju, u 14 sati.

***

Za sva pitanja i dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Bruno Blumenschein

glasnogovornik Hrvatskog judo saveza

media@judo.hr

091/6300-085