Judo radionica na Znanstvenom pikniku

Na ovogodišnjem izdanju Znanstvenog piknika koji se održava od 23. – 24. rujna i judo je napokon pronašao svoje mjesto. U perivoju Muzeja seljačkih buna u Gornjoj Stubici održane su prve judo radionice i "Science Show", u sklopu EU projekta "O znanosti kroz sport – STEMsport".


Radionica na Znanstvenom pikniku namijenjena je učenicima osnovnih i srednjih škola, a program se sastoji od niza predavanja, prezentacija, radionica, znanstvenih show programa, kazališnih edukacijskih predstava i sličnih interaktivno-edukativnih i umjetničkih formata koje provode brojne udruge, studentske sekcije, institucije i pojedinci, zaljubljeni u znanost i umjetnost iz Hrvatske i inozemstva a napokon je baš judo „probio led“ te uvrstio sport na ovogodišnjem pikniku.

Današnju radionicu vodila je Sanja Delladio, mag.cin., uz pomoć judaša Judo kluba „Pinky“ iz Velike Gorice, dok je projekt koordinirala Marina Drašković, dipl. oec. – Pomoćnik glavnog tajnika za razvojne programe.

„Projektom O znanosti kroz sport - STEMsport Hrvatski judo savez želi ojačati kapacitete organizacija civilnog društva kroz suradnju s visoko-obrazovnim institucijama za aktivno uključivanje djece i mladih te opću populaciju STEM-a kroz sport. U sklopu projekta cilj je educirati 35 trenera i popularizatora znanosti koji će tijekom višednevnih i jednodnevnim događanja diljem RH promicati i promovirati STEM putem sporta djeci i mladima te općoj populaciji. Edukatori će izvoditi aktivnosti na inovativan i interaktivan način korištenjem eksponata koji će se producirati za potrebe ovog projekta.“ – objasnila nam je Marina o čemu se točno radi.

Naravno u sami projekt STEMsport uz HJS kao partneri uključeni su: Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Udruga Institut za popularizaciju znanosti, Udruga Profesor Baltazar, Osnovna škola dr. Ante Starčevića, Zagreb.

Radionice, prezentacije i sve ostale aktivnosti se odvijaju od 10.00 do 17.00 sati i u petak i u subotu.

Ulaz na Znanstveni piknik i u Muzej seljačkih buna je slobodan (za posjet trajnom postavu muzeja za grupe su potrebne prethodne najave na znanstveni.piknik@professor-balthazar.com).

[Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Hrvatskog judo saveza. Projekt STEMSport sufinancira Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda.]