Iva OBERAN peta na Grand Slamu

Dojmovi nakon SP-a u Taškentu još se nisu slegli, ali za judaše i judašice nema vremena za predah. IJF World Judo Tour se nastavlja, a iduća postaja za Grand Slam je Abu Dhabi. Rečeno u brojkama, od petka do nedjelje imamo priliku vidjeti 414 judaša i judašica iz 65 zemalja, moderan stadion, tri tatamija. Prvog dana, na rasporedu bile su kategorije -60kg, -66kg odnosno ženske kategorije -48kg, -52kg, -57kg. Kako Hrvatska nije imala predstavnika prvog dana natjecanja, željno smo iščekivali današnji nastup 22-godišnje Dubrovčanke Ive OBERAN koja je drugog dana natjecanja ujedno bila jedina predstavnica Hrvatske.

U borbi za broncu kategorije -63kg OBERAN bolja je danas bila predstavnica Izraela Gili SHARIR nakon četiri minute borbe. Izraelka se bolje snašla te uspjela kontrirati OBERAN.

Photo: Gabi JUAN (EJU)

- Nažalost izgubila sam u toj borbi za broncu. Iskreno jako sam zadovoljna s borbama i onime što sam danas pokazala, međutim naravno kada izgubiš borbu za medalju uvijek je teško i razočaravajuće, ali meni je ovo dodatan motiv da nastavim dalje jer vidim da sve ide u dobrom smjeru.

„Od prve borbe koju sam radila s Talijankom, pa predstavnica Češke, Nizozemka u četvrfinalu, mislim da sam pokazala jednu dominaciju u svim borbama. Izuzetno mi je žao polufinala, gdje sam radila sa Britankom koja je prva na Svjetskoj rang ljestvici, bila je dosta teška borba koja je otišla u golden score, međutim koštala me jedna pogreška koja se na ovoj razini skupo plaća.“

„U toj posljednjoj borbi sa SHARIR sam bila bolja od početka, ali me ulovila na kontru, te je čuvala wazari do kraja borbe“ – rekla je Iva Oberan nakon finalnog bloka u Abu Dhabiju.

OBERAN je danas demonstrirala što točno znači mirnoća, koncentracija, egzekucija pa je tako u prvom kolu nakon samo sedamnaest sekundi borbe očitala lekciju Talijanki Nicolle D'ISANTO. Iduća borba uslijedila je protiv Renate ZACHOVE (CZE), dva sjajna wazarija bila su i više nego dovoljna da OBERAN odvede u četvrtfinale na Nizozemku Joanne VAN LIESHOUT koja ju je ranije ove godine pobijedila u finalu Grand Prixa Almada (POR). Kao što to obično biva, reprezentativka Hrvatske je iskoristila priliku za „naplatom“ te nakon četiri minute borbe je povela u međusobnom omjeru 2:1 sa VAN LIESHOUT. 

Photo: Emanuele DI FELICIANTIONIO (IJF)

Malo je sreće falilo u tom meču za finale protiv Lucy RENSHALL (GBR), koja se bolje snašla u tom nastavku golden score-a te već nakon jedanaest sekundi došla do tog zlatnog boda koji bi odveo i Oberan u finale.

U Abu Dhabiju su ovog vikenda tri vrste sportaša, oni koji su uspjeli na Svjetskom prvenstvu u Taškentu, oni koji nisu ostvarili svoje ciljeve ili jednostavno nisu uspjeli i oni koji nisu otišli na natjecanje jer nisu htjeli ili mogli. Svi oni žele i trebaju bodove da nastave svoj put ili da nadoknade izgubljeno u kvalifikacijama za Olimpijske Igre u Parizu, a Iva OBERAN je još jednom pokazala svoju kvalitetu na jednom od najjačih turnira u seriji World Tour-a.

Uz Barbaru (#1 WRL) i Laru (#6 WRL) koje su među prvih šest na Svjetskoj rang ljestvici u svojoj kategoriji (op.a. -70kg), svoj put je lagano krenula pripremati i Iva OBERAN koja je pored svojeg imena danas upisala 360 bodova.

Sutra nas očekuje izlazak na tatami Marka KUMRIĆA (-100kg) i Ivane MARANIĆ (+78kg), koji će u provom kolu odmjeriti snage protiv Aleksandra KUKOLJA (SRB), odnosno Asye TAVANO (ITA).