BRADIĆ NA POVIJESNOJ IJF AKADEMIJI U JAPANU

IJF Akademija kao visokoobrazovna institucija koja je zadužena za edukaciju trenera i sudaca djeluje već 10 godina. U svom radu aktivna je na svim kontinentima te je kroz nju prošlo preko 1700 studenata među kojima su brojni osvajači olimpijskih, svjetskih i kontinentalnih medalja.

Sljedeće godine u siječnju će se u Dominikanskoj Republici održati jubilarna 100-ta IJF Akademija.

Održavanje IJF Akademije u Tokiju u Kodokan judo institutu i Svejapanske judo federacije po riječima predsjednika Kodokana gosp. Harukija Uemure i predsjednika Olimpijskog odbora Japana i Svejepanske judo federacije, gosp. Yasuhiro Yamashite, legende juda : - "Studenog ove godine u Japanu je održana IJF akademija, definitivno se radi o povijesnom događaju." 

Naime u povijesti Kodokan judo instituta od svog osnutka 1882. godine nikada niti jedan stranac nije bio instruktor koji je predavao na Kodokanu pored postojećih instruktora. No upravo to se desilo te je po prvi puta Kodokan judo institut bio mjesto gdje su predavanja i ispite za trenere provodili instruktori IJF Akademije, Florin Daniel Lascau, glavnii direktor za suce IJF-a, Mark Huzinga, Instruktor IJF- akademije, Olimpijski pobjednik i brojni osvajač svjetskih i Europskih medalja, Tokio Hirano, Kodokan kata ekspert, te Slaviša Bradić , instruktor IJF Akademije i kata ekspert.

Prisutni su bili i Envic Galea, direktor IJF Akademije i Tibor Kozsla, edukacijski direktor.

Na fotografiji sa lijeva na desno: Tokio Hirano, Slavisa Bradic, Florin Daniel Lascau, Hiroki Uemura, predsjednik Kodokan Judo instituta, Envic Galea, Mark Huzinga, Chikara Karya, Kodokan instruktor.


Održavanjem IJF Akademije u Japanu za svih 29 studenata bio je izuzetan događaj a među njima uz većinu japanskih trenera bili su i treneri iz Brazila, Sjedinjenih Američkih Država, Hong Konga, Malezije i Grčke.

Koliko je ovo bitan događaj, objasnio je Slaviša Bradić: 

"Svakako je teško opisati zadovoljstvo i emocije koje imam s obzirom na to da sam u sklopu IJF Akademije sa svojim kolegama, vrhunskim instruktorima po prvi puta u povijesti Kodokan judo instituta i Svejapanske judo federacije sudjelovati u predavanjima i ispitima za trenere ovdje u kolijevci juda.

Znam da je san brojnih majstora posjetiti i trenirati na Kodokanu, ali biti u poziciji instruktora i predavati japanskim majstorima uz veliku podršku i neskriveno oduševljenje predsjednika Kodokana i Yasuhiro Yamashite koji osim što je predsjednik Svejapanske judo federacije i Olimpijskog odbora Japana, judo legenda, zaista je neopisivo.

Dovoljno je reći da su tražili od nas da se IJF Akademija održava svake godine u Kodokan judo institutu u Tokiju.

Ponos je veći time što dolazim iz zemlje koja je veličinom poput kvarta u Tokiju ali koja je dokazano postala velesila u judu sa svojim rezultatima, vrhunskom organizacijom i ljudima koji su svojom kvalitetom prepoznati od EJU-a i IJF-a."