KATARINA KRIŠTO BRONČANA NA EUROPEAN OPENU U SOFIJI

Danas je u Bugarskoj započela nova sezona u kalendaru Europske judo unije (EJU). Sofija je ovog vikenda od 11.-12. veljače domaćin European Opena u konkurenciji seniora i seniorki. Na najnižem rangu turnira koji se boduje za Olimpijske igre nastupilo je 399 judaša i judašica iz 43 različite države. Prema Sofiji se uputilo deset natjecatelja iz Hrvatske, tri seniora i sedam seniorki. Prvog dana natjecanja na strunjaču izašle su Tihea TOPOLOVEC (AJK „Student“) u kategoriji -57kg i Katarina KRIŠTO (JK „Dalmacijacement“) u kategoriji -63kg.

20-godišnja KRIŠTO danas je došla do same završnice natjecanja odnosno do borbe za broncu u kojoj je pobijedila Mađaricu Brigittu VARGU. Od samog početka vidjelo se da KRIŠTO kontrolira borbu te je nešto malo prije treće minute borbe VARGU primila u zahvat držanja te u konačnici pobijedila.

EJU European Open Sofija 2023 - Photo: Kostadin ANDONOV (EJU)

„Pa sretna sam, zadovoljna sam, vraćam se nakon dvije duge ozljede i ovo je jedan korak prema još većim postoljima. Jako sam zadovoljna sa svojim borbama, bilo je grešaka, sada je takav period, radim na tome da sve to popravim i da budem najspremnija i najbolja za svjetsko prvenstvo koje nam slijedi u Dohi.“ – kazala je KRIŠTO.

Godina je tek započela, kalendar je pun, objasnila je i kakvi su planovi za nastavak sezone:

- Plan je odraditi sada što više priprema, natjecanja, što više iskustva sa starijim borcima, skupljanje iskustva općenito u seniorskom uzrastu kroz borbe da prestanem biti naivna. Nije potrebno samo da si spreman, da si dobar tehničar, nego je potrebno skupiti određeno iskustvo koje je kasnije bitno za planiranje odnosno nastavak određene borbe.

Nakon što je prvo kolo bila slobodna, KRIŠTO je danas u eliminacijskim borbama bila bolja od Yuliije HREBENOZHKO (UKR), Ranie DRID (FRA) dok je poražena od Laure VAZQUES FERNANDEZ (ESP).

Turnir u Sofiji ne donosi puno bodova za Olimpijske Igre, ali nekima su izuzetno bitni pa će osvajač zlatne medalje na ovom turniru osvojiti 100 bodova, dok na IJF Grand Prixu za isto mjesto dobije 700 bodova a na IJF Grand Slamu 1000 bodova. (više o bodovima na poveznici)

Tihea TOPOLOVEC upisala je poraz protiv Kristina NISAVIĆ (SRB). Sutra nas očekuje nastup sljedećih natjecatelja: Josip BULIĆ (-90kg), Zlatko KUMRIĆ (-100kg), Marko KUMRIĆ (-100kg), Anđela VIOLIĆ (-70kg), Ivana MARANIĆ (+78kg), Helena VUKOVIĆ (+78kg), Ivana ŠUTALO (+78kg), Tina RADIĆ (+78kg).

Na Europskom kadetskom kupu koji se održava u Napulju (ITA), Luka KATIĆ (JK "Osijek") osvojio je zlatno odličje u kategoriji -66kg. U iznimno brojnoj kategoriji nakon što je prvo kolo bio slobodan, KATIĆ je upisao danas pet pobjeda. Bolji je bio od Filippa QUADALTIJA (ITA), Liliana CABROLA (FRA), Yoava LIBLICHA (ISR), Iraklija GOGINASHVILIJA (GBR) i na kraju u finalu protiv Toma BULOCINICA (ISR). 

Europski kadetski kup Napulj 2023 - Photo: Emanuele DI FELICIANTONIO (FIJLKAM)