STEMsport – SCIENCE SHOW U ZAGREBU

Zagrebačka dvorana „Sutinska vrela“ u Podsusedu danas je ponudila pregršt događanja za djecu i mlade te opću populaciju na STEMJUDO FUN ZONA događanju. U predvorju dvorane okupilo se preko 140 sudionika, a baš svaki od njih bio je aktivan u svakoj od radionica i na science showu. Mogli su se čuti već popularni veseli povici iz učionica: - „Mogu ja, mogu ja?!“ ili „Izaberite mene, pliz pliz!“, no danas se oni nisu čuli iz učionice već iz sportske dvorane. Kakva fantastična lokacija da se upari sport i znanost!

Photo: Tino MARIĆ (HJS)

Za vrijeme radionice imali smo priliku upoznati se s mnogobrojnim eksponatima, bila je tu i judo radionica s temom ravnoteže odnosno primjena fizike u sportu. Svoje mjesto tu je pronašao i science show o kretanju zahvaljujući zvuku, odnosno sluhu. Više nam je o svemu ukratko pojasnila voditeljica EU Projekta, Romana KEREP:

Photo: Tino MARIĆ (HJS)

- Hrvatski judo savez nositelj je i korisnik projekta „O znanosti kroz sport – STEMsport“. Zašto uopće ta poveznica? Na prvi pogled izgleda sasvim neobično i možda ljudima uopće ne bi palo napamet povezati znanost i sport. Međutim znanost je svuda oko nas, prisutna u svim sferama života, a sport je aktivnost koja je jako atraktivna pogotovo dječjoj dobi, kroz koju se djeci puno lakše prezentiraju određene znanstvene spoznaje i određena znanstvena znanja. Zašto treba djecu zainteresirati za znanost? To je put kojim treba cijelo društvo kročiti u sljedećem periodu, znanost je kroz tehnologije i kroz digitalizaciju prisutna sve više i više u svim zanimanjima.

Photo: Tino MARIĆ (HJS)

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva iskoristila je također današnje aktivnosti za snimanje primjera dobre prakse o popularizaciji znanosti.