OBERAN I Z. KUMRIĆ PREDVODE HRVATE NA IJF GRAND SLAMU U GRUZIJI

Gruzijska prijestolnica Tbilisi spremna je ugostiti najbolje judaše i judašice na još jednom IJF Grand Slamu. Od 24. – 26. ožujka 2023. IJF World Judo Tour nastavlja se u gradu velikih šampiona, olimpijski prvaci ovdje nastaju kao na pokretnoj traci u svakoj ozbiljnoj tvornici.

O tradiciji juda u Gruziji ne treba govoriti, dovoljno govori činjenica da je dvorana svake godine do sada bila ispunjena do posljednjeg mjesta, a ove godine judaški spektakl održava se u novo izgrađenoj dvorani „Sports palace“ za FIBA-in Eurobasket u 2022. godini koja može primiti 10,000 gledatelja.

Iz Hrvatske se prema Tbilisiju uputilo šest natjecatelja, točnije dva seniora i četiri seniorke. Kao najbolje rangirana od šest odabranika tu je 23-godišnja Dubrovkinja Iva OBERAN koja je trenutno na 23. poziciji Svjetske rang ljestvice u kategoriji -63kg. Za bodove koji vode na OI u Pariz 2024. Hrvatski predstavnici boriti će se zajedno s više od 415 natjecatelja is 61 države.

Photo: Tamara KULUMBEGASHVILI (IJF)

„Godina je dosta dobro počela za mene, već na prvom turniru na Grand Prixu u Portugalu osvojila sam medalju i tako otvorila sezonu na najbolji mogući način. Nakon toga su uslijedili trening kampovi odnosno pripreme i nastup na Grand Slamu u Taškentu koji baš i nije bio najbolji gdje sam izgubila od Francuskinje u prvoj borbi. Ali evo, novo natjecanje, nova prilika za medalju, za nove bodove. Po prijavama izuzetno jak turnir, svi najbolji dolaze u Gruziju, tako da ne želim ništa unaprijed najavljivati, međutim u svakom slučaju dati ću sve od sebe i pokušati doći do samog kraja, odnosno do borbe za medalju i tako skupiti važne bodove. Ovo mi je ujedno i posljednje natjecanje prije Svjetskog prvenstva koje se početkom svibnja održava u Dohi. U svakom slučaju dati ću sve od sebe pa ćemo vidjeti kako će se to rezultirati. – kazala je OBERAN.

Vrijedne bodove OBERAN je prikupila u Portugalu kada je osvojila brončanu medalju, no uslijedio je taj spomenuti poraz u Uzbekistanu, prokomentirala je u kakvoj je trenutno formi:

- Mislim da sam trenutno u dosta dobroj formi, prošli tjedan sam se vratila s kvalitetnog Olimpijskog trening kampa u Nymburku (CZE) gdje sam zapravo prošla i analizirala sve svoje suparnice. Mislim da sam dosta dobro odradila, odlično sam se osjećala tako da mogu reći da sam u dobroj formi. Općenito ove godine dosta sam priprema prošla, dobro se osjećam, dobro radim, mislim da mi je forma na razini.

Među šest odabranih za svoje mjesto izborio se i Zlatko KUMRIĆ koji je sezonu otvorio zaista dobro. Započeo je s brončanom medaljom na European Openu u Sofiji, da bi nastavio niz s finalom u Varšavi, odnosno srebrnom medaljom. Na nedavno održanom IJF Grand Slamu u Taškentu napokon je upisao pobjedu protiv Estonca Minaškina, ali već u drugom kolu ga iznenađuje Aaron FARA (AUT).

Photo: Kostadin ANDONOV (EJU)

Pa evo točno to, sve stoji, bez veze sam zaista izgubio, ušao prehladne glave, mislio sam da ću ga bez problema dobiti, jedna neopreznost, zabrljao sam ali mislim da sam u dobrom naletu i trebao bi ostatak sezone biti dobar, naravno bolje greška sada nego kasnije. – započeo je KUMRIĆ.

KUMRIĆ možda u ovom trenutku nije rangiran na svjetskoj rang ljestvici, ali sigurno je jedan od najiskusnijih boraca kojeg ćemo imati priliku gledati ovog vikenda u užarenoj atmosferi u Tbilisiju.

„To 34. mjesto nije nešto predobro, to treba biti puno bolje. Što se tiče forme, glavni fokus je naravno na nadolazeće Svjetsko prvenstvo u Kataru, a što se tiče Grand Slama u Gruziji mislim da sam u dobroj formi i reguliranje kila i trening. Svašta se može dogoditi, nikad ne znaš, tako sam očekivao i u Uzbekistanu, pa eto izgubiš bez veze jer si podcijenio nekoga.“ – dodao je za kraj KUMRIĆ.

Sastav Hrvatske u Tbilisiju: -100kg Zlatko KUMRIĆ; -100kg Marko KUMRIĆ (oba AJK „Student“ – Split), -63kg Iva OBERAN (JK „Župa Dubrovačka), -78kg, Petrunjela PAVIĆ (JK „Dubrovnik 1966“), +78kg Ivana MARANIĆ (JK „Panda“ – Zagreb), +78kg Tina RADIĆ (AJK „Student“ – Split).

Ždrijeb je na rasporedu danas u 14.00h po lokalnom vremenu. Iva OBERAN nastupa u subotu, dok svi ostali izlaze na tatami u nedjelju.