KRIŠTO I OBERAN UPISALE PORAZ U DOHI

Četvrti je dan i otprilike smo na pola puta u Ali Bin Hamad Al Attiyah Areni (ABHA Arena). Svjetsko prvenstvo je veličanstveno, nema dvojbe o tome, no mi još uvijek željno iščekujemo rezultat za Hrvatsku. U kategoriji -63kg danas su se borile Katarina KRIŠTO (JK „Dalmacijacement“ – Kaštel Sućurac) i Iva OBERAN (JK „Župa dubrovačka“), no nije završilo kako smo priželjkivali.

Photo: Emanuele DI FELICIANTIONIO (IJF)

Prva je u jutarnjem bloku natjecanja na tatami izašla 21-godišnja Krišto koja je u prvom kolu išla na 23-u sa svjetske rang ljestvice, Meksikanku Priscu AWITI ALCARAZ koja je do nedavno kalila svoj talent kao natjecateljica Velike Britanije. Prvi je to susret ikad bio između Awiti Alcaraz i Krišto, no danas se bolje u ovom dvoboju snašla Awiti Alcaraz koja nakon 1:35min pobjeđuje borbu ipponom. Krišto koja je danas imala svoj debi na Svjetskom prvenstvu, još prošle godine natjecala se u juniorskom uzrastu.

„Krenula sam dobro, radila sam što smo trener i ja dogovorili. Imala sam osjećaj da imam kontrolu prvi dio borbe, Meksikanka mi paše s gardom i odgovarala mi je. Nisam mislila da će mi zadavati toliki problem njen gard, iznenadila me i tu je završilo. Žao mi je što je tako kratko trajalo, da je barem bio nekakav wazari pa da sam uspjela još malo odraditi i skupiti tog iskustva. Sve u svemu prvi put, zadovoljna sam što se tiče moje pripreme, hvala Bogu nije bilo nikakvih ozljeda za razliku od prošle sezone. Nastavljamo raditi dalje za idući turnir, valjda će biti bolje nego danas.“ – kazala je Krišto.

Meksikanka je trenutno u repasažu s upisane tri pobjede i porazom, a danas je izbacila u trećem kolu aktualnu svjetsku prvakinju Megumi HORIKAWU (JPN).

Druga naša predstavnica, Iva Oberan u prvom kolu bila je slobodna. U drugom kolu čekala ju je stara poznanica Lara FAZLIU (KOS), koja je u prvoj borbi savladala Nadiu Matchiko GUIMENDEGO (CAF). Dubrovkinja je sjajno ušla u borbu, govor tijela nagovještavao je pobjedu, a nedugo zatim uslijedila je i prva opomena za natjecateljicu s Kosova. Nastavila je Oberan raditi svoju borbu, no jedan napad Fazliu je predvidjela te kontrirala predstavnicu Hrvatske odnosno poentirala wazari koji je zadržala do kraja borbe.

„Kosovarka je vrhunska judašica, jako je nezgodna, znamo da je Iva nezgodna njoj. Mislim da smo složili dobru taktiku, da je Iva ušla dobro u borbu, Kosovarka je dobila kaznu zbog neaktivnosti. U jednom kontaktu je Iva napala, tu se natjecateljica Kosova uspjela bolje snaći i sačuvati to vodstvo do kraja borbe. Borba je bila neizvjesna, bilo je prilika i s jedne i s druge strane, mislim da je mali detalj napravio razliku tko će pobijediti, ovo prilikom to nije bila Iva.“ – započeo je glavni trener muških reprezentacija Mateo SEMIZ.

Iz jučerašnjeg primjera vidljivo je da se u Dohi naplaćuje i najmanja neopreznost, naravno ovisi s koje si strane. U svakom slučaju nekad u pravom trenutku fali malo sportske sreće.

„Ovo je svjetsko prvenstvo, sve su vrhunski borci nema prostora za greške. S druge strane treba se tražiti prilika, posebno da se ima dobar gard, treba tražiti pobjedu, vjerovati u nju. Onda u takvoj situaciji ako si kvalitetan u većini slučajeva ćeš pobijediti, ali ne pita se svaki puta tebe. Mislim da je Iva imala ok nastup, da je radila sve što je trebala. U ovoj situaciji bila je bolja Kosovarka, ali ako ovako bude radila dalje, ne sumnjam da će nastaviti s rezultatima.“ – dodao je za kraj Semiz.

Photo: Gabi JUAN (EJU)

„Već u drugom kolu sam "naletila" na staru poznanicu, Lauru Fazliu, do sada smo imale rezultat 2:2 tako da sam znala da ju mogu dobiti, ali znala sam da će biti dosta zahtjevna borba. Mislim da sam korektno odradila, napravila sam grešku što me koštalo svjetskog prvenstva, najmanja sitnica se plaća. Stvarno mi je jako žao što sam već u drugom kolu završila nastup na SP-u, ali evo nastavljamo dalje i nadam se nekim boljim rezultatima. Mislim da sam s trenerom dosta dobru taktiku složila, opet kao što kažem, ona je dosta iskusna. Bila je druga na Mastersu krajem prošle godine. Moja je greška, nije ništa drugo, takve male greške se na ovim natjecanjima skupo plaćaju.“ – kazala je Oberan.

Na tatami u Katru sutra izlaze finalistice prošlogodišnjeg SP-a, Barbara MATIĆ i Lara CVJETKO koje nastupaju u kategoriji -70kg. Dvostruka svjetska prvakinja Matić prvo kolo je slobodna te čeka bolju iz dvoboja RASOANAIVO RAZAFY (MAD) – SAMARDŽIĆ (BIH), dok Cvjetko čeka pobjednicu iz borbe LIAO (TPE) i CRISOSTOMO (POR). Eliminacije započinju u 10.30h po lokalnom vremenu.