MATIĆ U BORBI ZA BRONCU, CVJETKO ISPALA U TREĆEM KOLU

Peti je dan Svjetskog prvenstva u Dohi, a na tatami su danas izašle finalistice prošlogodišnjeg Mundijala u Uzbekistanu Barbara MATIĆ (JK „Pujanke“ – Split) i Lara CVJETKO (JK „Solin“) koje se bore u kategoriji -70kg. Matić će na kraju dana nažalost morati predati svoj crveni „backnumber“, no ipak imat će priliku boriti se u finalnom bloku za brončanu medalju, dok je Cvjetko ispala ranije nego što je i ona sama očekivala.

Photo: Gabi JUAN (EJU)

Nakon što je kao jedna od nositeljica u prvom kolu bila slobodna, u drugom kolu savladala je Tajvanku Yu-Jung LIAO kada je u trećoj minuti poentirala bacanjem wazari da bi sjajno izvršila tranziciju u zahvat držanja te zadržala sve do ippona. U trećem kolu presudila joj je iskusna predstavnica Venezuele Elvismar RODRIGUEZ. Nedugo nakon prve minute borbe Rodriguez je povela borbu wazarijem, Cvjetko se pokušavala vratiti u borbu, čak je „natjerala“ suparnicu na dvije opomene, no pred sami kraj borbe pada na drugi wazari te završava svoj nastup u Katru.

Photo: Gabi JUAN (EJU)

„Dobro sam se osjećala cijeli dan, pokušala sam staviti što manje pritiska na sebe da radim čim bolji judo i pokažem najbolje od sebe. Prvu borbu sam zadovoljna, drugu borbu sam prerano sam pala na taj wazari, znala sam da će me na to kontrirati. Ne znam, po meni puno lošije nego što ja mogu i moram. Radila sam greške, prvo to što sam pala, drugo nisam išla raditi pritisak da protivnica dobije treću opomenu, nisam to napravila, trudila sam se ići na bacanje, nije bilo dovoljno i to nije to. Moram dalje raditi, moram se truditi. Znam da mogu, znam da ima puno dobrih cura, znam da mogu svaku pobijediti, a sad moram raditi dalje na svom judu, na glavi, na svemu da mogu ponavljati rezultate, da ne budu samo slučajni nego kontinuirani.“ – kazala je Cvjetko.

Rodriguez je nažalost friška rana, još prije nepuna dva tjedna susrela se s njom na Pan-američkom Openu u Dominikanskoj Republici. Tada je Rodriguez slavila u finalu.

„Ja sam se nadala da će biti suprotno, da će me to motivirati da sada pobijedim i tako sam se osjećala prije borbe. Nije išlo, treći puta će valjda biti pobjeda.“ – prokomentirala je Cvjetko.

Boljem ishodu nadao se i glavni trener ženskih reprezentacija Dragan CRNOV, koji inače Cvjetko osobno trenira.

„Mogu reći da sam u ovom trenutku razočaran s rezultatom, cure (op.a. A.V.PULJIZ, L.CVJETKO) su odradile fenomenalne pripreme, bile su koncentrirane na ovo prvenstvo, u krajnjem slučaju bile su u odličnoj formi. Lara se danas osjećala stvarno odlično, bila je brza, jaka, jednostavno od samog zagrijavanja mislio sam da je to tô. Nažalost u drugoj njezinoj borbi dogodila se ta greška i tu se jednostavno cijela borba raspala i nismo uspjeli ponoviti rezultat od prošle godine.“ – započeo je Crnov.

Photo: Gabi JUAN (EJU)

No ne bi to bilo svjetsko prvenstvo da svatko može doći, svi su na zavidnoj fizičkoj razini, svaka snimka akcije pregledava se po nekoliko puta, pogreške se ne praštaju, rijetko kada se dogodi da se netko provuče.

„I za Anu Viktoriju i Laru mogu reći da su jako mlade, 21-godina, a već su stvarno na velikoj razini. Naravno ja kao njihov trener uvijek očekujem top rezultat, maksimalno zalaganje na svakom treningu i nekad možda zaboravim koliko su mlade i koliko su postigle, zato sam možda u ovom trenutku razočaran. Ispred njih je još deset godina vrhunskog juda i ti rezultati će se ponavljati sigurno. Međutim svaki poraz boli, tako i danas, kažem nismo uspjeli ponoviti taj rezultat. Ždrijeb se u četvrtfinalu posložio što nam je čak i odgovarao, jedna greškica te udalji od te medalje. Nema veze, idemo se spremiti za Europsko prvenstvo na jesen i za iduću godinu.“ – dodao je za kraj Crnov.

Photo: Gabi JUAN (EJU)

Finalni blok započinje u 18.00h po lokalnom vremenu a Matić će do bronce morati preko Elvismar Rodriguez (VEN) koja je ranije izbacila Cvjetko. Ovo će im biti treći susret, posljednji put su se susrele 2019. godine, a rezultat je trenutno 2:0 za Rodriguez.

Baš kao i Cvjetko, Matić je kao nositeljica bila slobodna prvo kolo. U drugom kolu savladala je Aleksandru SAMARDŽIĆ (BIH), u trećem kolu napokon šest poraza danas je slavila protiv Nizozemke Kim POLLING da bi u četvrtfinalu bila bolja od Britanke Katie-Jemime YEATS-BROWN. Polufinale posljednjih 20 sekundi pada na wazari protiv Japanke Saki NIIZOE koja zadržava prednost do kraja borbe.