MINISTARSTVO OBRANE RH I HRVATSKI JUDO SAVEZ POTPISALI SPORAZUM O SURADNJI

Ured Hrvatskog judo saveza u Zagrebu danas je posjetio ministar obrane Republike Hrvatske dr.sc. Mario BANOŽIĆ povodom potpisivanja sporazuma o suradnji između Ministarstva obrane i Hrvatskog judo saveza.

U sjedištu Hrvatskog judo saveza potpisivanju sporazuma prisustvovali su predsjednica Hrvatskog judo saveza dr. sc. Sanda ČORAK te dvostruka svjetska prvakinja i aktualna osvajačica brončanog odličja sa Svjetskog prvenstva u Dohi (QAT) Barbara MATIĆ.

Photo: Tino MARIĆ (HJS)

Prije samog potpisivanja ministar dr.sc. Banožić obratio se s par uvodnih riječi.

„Prije svega čestitke Barbari na uspjehu, ja sam uvijek rekao, velik uspjeh za Hrvatsku, za Hrvatski judo savez, ali isto tako velik za Hrvatsku vojsku s obzirom na to da je pričuvnica kod nas. To je jedan veliki motiv za hrvatske vojnike i vojnikinje u okviru svojih redovnih obavljanja zadaća HV-a kojima uvijek treba jedan motiv da se može još više. Iz svojeg primjera Barbara je kroz život, treninge, napore, odricanja pokazala što znači sportski duh . Onog trena kada nam je pružila nam čast da bude dio naše obitelji, dio obitelji HV-a dala je dodatni motiv svim vojnikinjama i vojnicima za većim odricanjem i radom kako bi ostvarili čim bolje rezultate. Čestitka moja osobna Barbari, ali isto cijelom Hrvatskom judo savezu s kojim imamo jednu pravu suradnju, koja nam je motiv da ulažemo u infrastrukturu i ljude, zato iz tog razloga danas i potpisujemo ovaj sporazum koji je ujedno i potaknut ispred judo saveza ali i dopredsjednika Europske judo unije Hrvoja LINDIJA. Ja se nadam da će ovaj sporazum biti još bolja podloga za bolje sportske rezultate.“ – kazao je ministar dr.sc. Banožić.

Prvi je to ovakav sporazum Hrvatskog judo saveza potpisan s nekim od ministarstava Republike Hrvatske, zadovoljstvo naravno nije ni krila predsjednica HJS-a dr. sc. Čorak koja je nastavila:

- Hvala puno, Hrvatskom judo savezu je zaista ovaj sporazum o suradnji izuzetno važan! Vraćajući se sa Svjetskog prvenstva na kojem Barbara osvaja medalju mi u organizaciji saveza isto učimo od drugih. Ono što sam na ovom SP-u čula koliko su druge države u infrastrukturi snažniji od nas i koliko zapravo nacionalne pripreme i opći život nacionalnih timova koji se uvelike odvija u nacionalnim i regionalnim judo centrima koji nama izuzetno nedostaju. Ja se nadam da će ovaj sporazum o suradnji potaknuti da se na tome više radi i da našim sportašima, judašicama i judašicama omogućimo sve ono što im treba za postizanje ovih izuzetnih uspjeha. Moramo znati da su upravo ovakvi rezultati bitni za motivaciju mlađe populacije kao i odabir sporta.

Photo: Tino MARIĆ (HJS)

Nikad uzbudljivije tri godine za redom za hrvatski judo, dva svjetska zlata, duplo finale i sada još svježa bronca s posljednjeg Svjetskog prvenstva u Dohi Barbare MATIĆ. Tek što se vratila u Split, nije bilo vremena za odmor te je danas krenula put Zagreba i da osobno prisustvuje potpisivanju sporazuma.

„Hvala ministre što ste došli, meni je velika čast biti dijelom Hrvatske vojske, učiniti Vas ponosnima, braniti boje Hrvatske, također htjela bi se zahvaliti Ministarstvu i vama na potpori nama sportašima, kao i Hrvatskom judo savezu. Mislim da će ovo biti velika stvar i da će to biti podloga za stvaranje većih i boljih rezultata.“ – dodala je za kraj Matić.

Sporazum o suradnji Ministarstva obrane i Hrvatskog judo saveza iskazuje zajednički interes za suradnju vezanim za međusobna prava i obveze u organizaciji velikih sportskih priredbi na međunarodnoj razini i na razini Republike Hrvatske.

Ovaj sporazum veliki je motiv za judašice i judaše Hrvatskog judo saveza koje očekuje nastup krajem kolovoza ove godine na IJF Grand Prixu u Zagrebu i Svjetskom kadetskom prvenstvu kao i prvom ikada Europskom seniorskom prvenstvu koje je rezervirano za travanj 2024. godine. Tri judaška spektakla održati će se u zagrebačkoj „Areni“, a reprezentacija predvođena Barbarom Matić nikada nije bila više motiviranija. Svoj put do postolja opet će potražiti Ana Viktorija PULJIZ, Lara CVJETKO i Karla PRODAN. Uz njih su tu i senatori muške reprezentacije Dominik DRUŽETA, Zlatko i Marko KUMRIĆ, kao i nadolazeće nade poput Tihee TOPOLOVEC, Ive OBERAN, Katarine KRIŠTO te mnogi drugi.