ANDREJA ČIŽMEK – IJF MEĐUNARODNI SUDAC (IJF A)

Od 11. – 17. rujna 2023. Calgary, Kanada, bio je domaćin događaja od velikog značaja za svijet juda: IJF – PanAmerican Confederation (PJA) – Oceania Judo Union (OJU) seminar za suce i združeno Panameričko-Oceania prvenstvo. Uz više od 80 nazočnosti sudaca i trenera s tri kontinenta, ovaj se seminar nametnuo kao ključno okupljanje za unapređenje znanja i nepristranosti sudaca koji igraju temeljnu ulogu u ovom plemenitom sportu.

Daniel Lascau, Pasquale Chyurlia, Ovidio Garnero i Arek Zygmunt bili su voditelji seminara u Kanadi koji su imali cilj ojačati razumijevanje pravila i, posljedično, promicati poštenje i jednakost u svakom natjecanju.

Photo: PanAmJudo.org

U svojstvu seminara održani su pismeni i usmeni ispit iz poznavanja sudačkih pravila na kojem je sudjelovala Andreja ČIŽMEK (rođ. Đaković). Praktični ispit održan je za vrijeme najjačeg turnira na kontinentima Amerike, Panameričko-Oceania prvenstvo koje se održalo u pojedinačnoj konkurenciji kao i u konkurenciji mješovitih ekipa. Prvenstvo na kojem su nastupile zvijezde poput Christe DEGUCHI (CAN), Rafaele SILVA (BRA), Jessice KLIMKAIT (CAN) te mnogi drugi biti će sjajna uspomena za Čižmek koja se na istom natjecanju izborila za titulu međunarodnog suca IJF-a (IJF-A).

Odabrano mjesto za ovaj događaj, Winsport, koji je bio domaćin Zimskih olimpijskih igara 1988., pružio je ikonično i pogodno okruženje za razmjenu znanja tijekom dva intenzivna dana.

Photo: PanAmJudo.org

Jedan od vrhunaca seminara bila je rasprava o ažuriranju pravila, s posebnim naglaskom na situacije u kojima sportaš izvodi rušenje i njegova glava dodiruje tatami. Ova su ažuriranja ključna za održavanje juda kao dinamičnog i sigurnog sporta uz osiguranje poštenog i ravnopravnog natjecanja.

Carlos ZEGARRA, predsjednik Panameričke judo konfederacije, naglasio je važnost ovakvih seminara u poticanju rasta sudaca u regiji. Njegov je govor naglasio potrebu da se nastavi s ulaganjem u obuku i razvoj sudaca, budući da su oni temeljni stupovi u promicanju vrijednosti juda i održavanju njegovog integriteta kao sporta.

Photo: PanAmJudo.org

Judo sudački seminar u Calgaryju bio je ključni događaj koji je okupio stručnjake i entuzijaste iz cijelog svijeta. Uloga sudaca u judu ključna je za osiguravanje pravde i nepristranosti u svakoj utakmici, a ovakvi događaji igraju vitalnu ulogu u promicanju judo vrijednosti i jačanju njegove globalne zajednice. S nestrpljenjem očekujemo buduća izdanja ovakvih seminara, koji će nedvojbeno doprinijeti daljnjem rastu i uspjehu juda u svijetu.

Rezultati Panameričko prvenstvo - individualno

Rezultati Panameričko prvenstvo – mixed teams