PULJIZ SEDMA NA GRAND SLAMU: „PONOSNA SAM NA SVOJ NAPREDAK OD LJETA.“

Heydar Aliyev Baku Grand Slam 2023. službeno je otvoren prvog dana natjecanja u Nacionalnoj gimnastičkoj areni. U areni koja je otvorena 2014. godine, danas se borila Ana Viktorija PULJIZ (JK „Solin“) i završila na sedmom mjestu u kategoriji -52kg. U izuzetnom teškom ždrijebu 21-godišnja Solinjanka danas je upisala dvije pobjede i poraz.

U prvom kolu savladala je Turkinju Zelihu CINCI, no, druga borba izuzetno težak zadatak. Deseta sa svjetske rang ljestvice, 27-godišnja Astride GNETO (FRA). Osim što je dobro pozicionirana, Francuskinja u svojoj vitrini ima čak devet medalja s Grand Slama, od toga tri zlata. Iako ju je u jednom trenu Gneto iznenadila i povela borbu, Puljiz je danas izgledala izvanredno, pokazala je da može parirati i onim najboljima te je pred kraj druge minute borbe slavila protiv Francuskinje. Četvrtfinalnu borbu imala je protiv Reke PUPP (HUN, #5 WRL), koju gubi diskvalifikacijom u drugoj minuti borbe u kojoj Puljiz nehotice aplicira polugu u stojećem stavu, što se smatra nedozvoljenom radnjom te nema pravo nastavka natjecanja.

Photo: Tino MARIĆ (HJS)

„Danas sam završila natjecanje na sedmom mjestu, iskreno ne znam hoću li išta bodova dobit s obzirom na to da sam napravila waki-gatame (op.a. poluga) u četvrtfinalu. Jako sam zadovoljna kako sam se danas osjećala i ponosna sam na svoj napredak od ljeta. Prvu borbu imala sam s predstavnicom Turske, nisam se prije s njom borila kao ni s Francuskinjom iduću borbu, ali sam se osjećala samopouzdano i dobro u borbi, tako da sam nju kontrirala u golden score-u. Francuskinja, za nju već znam odavno i ima „brutalne“ rezultate. Dosta je bila jaka i drago mi je da sam ju uspjela, nakon što sam pala na wazari, baciti na ippon. Što nisam odustala nego nastavila. Stvarno sam jako zahvalna što vidim napredak, ali mi je jako žao što sam napravila glupost s Rekom PUPP u četvrtfinalu. Loše sam ušla u tu borbu, znam ju odlično s priprema, ali sam dosta loše pristupila borbi i napravila pogrešku koja je rezultirala diskvalifikacijom za mene. Žao mi je što nisam imala šansu ispraviti to, ni u repasažu, ni dalje, ali eto što je tu je. Sljedeće je Grand Slam u Abu Dhabiju i pripreme za isti. Što više i što jače raditi i učiti na greškama da se ne ponove više.“ – kazala je Puljiz.

Unatoč porazu, Puljiz je danas sedmim mjestom osvojila 260 bodova na svjetskoj rang ljestvici, što će ju itekako „pogurati“ prema Parizu 2024. godine. Sutra na tatami u kategoriji -63kg izlaze Iva OBERAN i Katarina KRIŠTO, odnosno u kategoriji -70kg Barbara MATIĆ i Lara CVJETKO. Natjecanje započinje u 9.30h po lokalnom vremenu.