PULJIZ BRONČANA NA EUROPSKOM U23 PRVENSTVU, BULIĆ I JAKUŠ NADOMAK MEDALJE

11 hrvatskih predstavnika otputovalo je na Europsko U23 judo prvenstvo koje se održava u Njemačkoj. Od 17.-19. studenog, Potsdam će ugostiti 310 judaša i judašica iz 37 različitih država. Već prvog dana natjecanja na tatami MBS Arene zakoračilo je četiri natjecatelja iz Hrvatske. 21-godišnja Ana Viktorija PULJIZ (JK „Solin“) najbolje je prošla i osvojila brončanu medalju u kategoriji -52kg.

Photo: Gabi JUAN (EJU)

Puljiz je u borbi za broncu savladala Nizozemku Franku VAN DER SALM, protiv koje je od samog početka borbe preuzela inicijativu, dominirala te u konačnici slavila s razlikom od dva wazarija.

„Na kraju dana jako sam sretna i zahvalna što imam još jednu medalju s Europskog prvenstva. Smatram da sam, gledajući cijelo-ukupni dan, zadovoljna borbama. Polufinalne borbe mi je jako žao, jer sam propustila priliku koju sam trebala iskoristit, ali drago mi je da sam nekako uspjela to ostaviti sa strane, ući hladne glave u borbu za treće mjesto i osvojiti tu brončanu medalju.“ – kazala je Puljiz.

Photo: Carlos FERREIRA (EJU)

Status prve nositeljice turnira u jutarnjem djelu natjecanja donio joj je prvo slobodno kolo. U drugom kolu bila je bolja od Španjolke Laure GOMEZ ANOTNE, a u četvrtfinalu je pobijedila Britanku Talum KEEN. Poraz je upisala protiv predstavnice Bugarske, Gabriele DIMITROVE.

Photo: Gabi JUAN (EJU)

„Još jedna europska medalja, 10 europska medalja za Anu Viktoriju i za mene kao trenera. Došli smo po zlato, očekivali smo zlato, no, minutu i pol loše borbe u polufinalu ju je koštalo. Kasnije se „Viki“ skoncentrirala i odradila opet odličnu borbu za treće mjesto i osvojila još jednu europsku medalju. To je pokazalo da smo na pravome putu, nastavljamo se dalje spremati za IJF Grand Slam Tokio i OI u Parizu.“ – dodao je za kraj Dragan CRNOV.

Danas su se uz Puljiz borili Nikola ZOROTOVIĆ (-66kg), Nina SIMIĆ i Katarina KRIŠTO (-63kg), ali su zaustavljeni već u prvoj borbi svojih težinskih kategorija.

Sutra se nastavlja natjecanje u 10.30h, a na rasporedu su kategorije seniorki -70kg, -78kg, +78kg odnosno seniora -81kg, -90kg, -100kg, +100kg. Među sedam natjecatelja koji sutra izlaze na tatami su u Bruno CAPAN (-81kg), Dominik ROŽIĆ (-81kg), Josip BULIĆ (-90kg), Ivan ROZGA (-100kg), Karla KULIĆ (-70kg), Nika JAKUŠ (+78kg) i Marćelina VRANJEŠ (+78kg).

Drugog dana Europskog U23 prvenstva u Potsdamu, hrvatska je imala dva predstavnika u samoj završnici. U finalni blok, odnosno do borbe za brončanu medalju, došli su Nika JAKUŠ (JK „Panda“ – Zagreb) i Josip BULIĆ (JK „Dubrovnik 1966“), no, nisu uspjeli u pobijediti u svojim borbama za kolajne.

Photo: Carlos FERREIRA (EJU)

Bulić je u borbi za broncu kategorije -90kg poražen od predstavnika Madžarske Gergelyia NERPELA. Bulić je je ranije upisao pobjede protiv Borislavom VLADOVOM (BUL), Božidarom VUČEREVIĆEM (BIH) i poraz protiv Petra SAFRANYA (HUN).

U borbi za brončanu medalju do 78kg Jakuš nije uspjela pronaći rješenje protiv Nizozemke Yael VAN HEEMST. U jutarnjem djelu natjecanja upisala je pobjedu protiv Jovane STJEPANOVIĆ (SRB) i Pauline MUSZYNSKE (POL). Poražena je u četvrtfinalu protiv Ukrajinke Yulije KURCHENKO.

Photo: Carlos FERREIRA (EJU)