SVEUČILIŠTE TOKAI PREUZIMA „SAFETY FALLS“

Međunarodna konferencija: Siguran pad za starije osobe kroz judo. Ovo je prvi put da je održana Međunarodna konferencija „Siguran pad za starije osobe kroz judo“ organizirana u suradnji između Sveučilišta Hertfordshire, Sveučilištem Tokai i IJF akademijom. Domaćin događaja je bilo Sveučilište Tokai u Japanu.

Ukupno 42 delegata prisustvovalo je iz 14 nacionalnih federacija uključujući Australiju, Azerbajdžan, Kanadu, Hrvatsku, Belgiju, Japan, Nizozemsku, Sloveniju, Španjolsku, Švedsku, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD. Iz ove skupine bila su zastupljena 24 sveučilišta, a među njima i šest profesora.

U ime EJU-a, direktorica obrazovanja, Kristiina PEKKOLA, član IJF komisije za kate i EJU glavni povjerenik za kate, dr.sc. Slaviša BRADIĆ i voditelj projekta „Safe Fall“, Oscar DEL CASTILLO, kao i IJF direktorica za edukaciju te predsjednica HJS-a dr. sc. Sanda ČORAK.

Član EJU Znanstvene komisije i profesor judo edukacije na Sveučilištu Hertfordshire, dr.sc. Mike CALLAN, bio je vrlo zadovoljan ishodom teorijske i praktične razmjene prvog dana. Drugi dan, fokus je bio na manjim grupama, s vremenom za raspravu i razmjenu „lekcija koje treba naučiti“.

Sudionici su se upoznali s „Judo4Balance i „Strömqvist Bååthe” testom pada sposobnosti”

(SBFT). Što je mjerljivi alat koji je stvorila Karin STROMKVIST BÅÅTHE iz Švedske. Da bismo imali jasniju sliku, postoje mjerljivi čimbenici kada program započne, da se zna "zdravstveni status iz judo perspektive" i test nakon 16 tjedana treninga kako bi se procijenilo je li bilo utjecaja ili ne. Švedski tim je već uspio objaviti pet radova u priznatim časopisima o Judo4balance na radnom mjestu i starijim osobama.

Postojala je velika predanost među svim sudionicima, te raznolikost i varijacija iskustava i vježbi. Svi su se složili da je judo savršena metoda za siguran doskok, za jačanje

tijela, biti fleksibilniji i sve navedeno još je i zabavno.

Izvor: www.eju.net