ZAGREB POSTAJE DOMAĆIN VELIKE BORILAČKE SMOTRE: ‘U ARENU ULAZIMO S VELIKOM DOZOM SAMOPOUZDANJA‘

Pršte kontinentalna natjecanja po cijeloj Europi ovih dana. Prvenstva našeg kontinenta trenutačno imaju - boks (Beograd), ali počinje i veslanje (Szeged), gimnastika (Rimini), te judo (Zagreb). Nismo zaboravili niti karate u Zadru, ali to je "tek" za dva tjedna. Oni koji vole sport i njegovu raznolikost, doista mogu uživati. Oni koji obožavaju judo, uživat će ovih dana na zagrebačkom Laništu, u tamošnjoj Areni ili najvećoj sportskoj dvorani u državi koja se od četvrtka pretvara u veliki, najveći europski judaški hram. Ondje će se naime od 25. do 28. ovog mjeseca održati judaško Europsko prvenstvo. Za muškarce je to 73. EP (prvo je bilo u Parizu 1951.), za žene pak jubilarno 50.

Photo: Damir KRAJAČ 

Prije okvirno desetak dana smo dublji pregled ženske vrste dobili kroz izbornika Vladimira Preradovića. Lijepo je, očekivano i džentlmenski prednost dati damama. No, ne zanemarujemo jasno ni muškarce odnosno mušku izabranu vrstu. Inače postoji stereotip kako se o sportašicama i ženskom sportu manje piše, priča, zna. U judu je to potpuno suprotno. Judašice su te koje su perjanice ovog sporta u nas, one nam donose obilje medalja, zlata. Europskih i svjetskih.

- Dobro, to je stvarno istina i s razlogom jer naše su judašice postigle i još uvijek postižu sjajne rezultate i zasluženo je nešto veća pozornost na njima - slaže se i naš sugovornik, Dean Ilić, izbornik hrvatske muške judaške reprezentacije.

U redu, sad kad smo to apsolvirali, kakvi su nam dečki uoči EP u Areni?

Photo: Gabi JUAN (EJU)

- Pa, ja sam stvarno zadovoljan s onim što su muški prikazivali u zadnje vrijeme. Mislim, znate kakva je konkurencija u muškom judu, u Europi i svijetu. To je čudesno jako. Za pravi rezultat se uistinu mora puno toga "poklopiti", ali ohrabrujuće je ono što su dečki pokazivali zadnje vrijeme, te ulazimo u Arenu s velikom dozom samopouzdanja - u uvodu će nam izbornik judaša.

- Naše perjanice su Zlatko Kumrić i Dominik Družeta od kojih se već godinama i najviše očekuje na velikim natjecanjima. Zlatko je imao nekih problema s ozljedama, s leđima, morao je neke turnire otkazati, ali sad je to sanirano. Od njega očekujemo dobru formu. Družeta je nakon višegodišnje "agonije" s ozljedama konačno opet na onoj razini na kojoj je bio. Ima dvije medalje s dva europska kupa u zadnjih mjesec i pol dana. Vidim ga da prvi put nakon duže vremena ide na jedno veliko natjecanje s jasnim ciljem osvajanja medalje

Pet hrvatskih predstavnika na postolju: ‘Ovo pokazuje da i na Euru mogu osvojiti medalju‘

Po onom što je pokazivao na treninzima i natjecanjima u zadnje vrijeme, mislim da je u stanju konačno opet zablistati. Što se drugih dečki tiče, Robert Klačar se "našao" u novoj kategoriji (do 73 kg). Mislim da bi i on mogao iznenaditi. Josip Bulić i Dani Klačar su po meni tu negdje po kvaliteti. Bulić se pokazao kao izvrstan mladi borac. Njih dvojica i Marko Kumrić su u kategoriji onih koji bi mogli iznenaditi. Marko Kumrić je isto imao problema s ozljedama, od Nove godine još, tako da on nema puno turnira "u nogama", ali se nadam da to neće puno utjecati na njegovu izvedbu - veli izbornik muške judaške vrste, Dean Ilić.

- Ostali su mladi borci, s manje iskustva. Od njih nemamo neka visoka očekivanja, ali to s druge strane može biti i pozitivno jer mogu nastupati slobodno, bez ikakvog pritiska. Na njima je da sad idu naprijed, da se "potuku", borbu po borbu, rasterećeno, a nekad su takvi borci najopasniji.

Nikome ne "nabijamo" dodatan teret na leđa, neki imperativ osvajanja kolajni, ali jednog moramo dodatno spomenuti. Uostalom, apostrofirao ga je sam izbornik. Puljanin Dominik Družeta je jedini iz ovog našeg društva koji zna kako se osvaja europska medalja, na seniorskom prvenstvu kontinenta. Uostalom, Družeta je jedini Hrvat uz Tomislava Marijanovića još koji je u zadnjih 20 godina osvojio medalju na EP. Družeta je 2017. osvojio broncu u Varšavi.

- Istina, s tim da je Zlatko Kumrić bio blizu u Minsku na Europskim igrama koje su u judu Europsko prvenstvo. Zlatko je tada bio na 5. mjestu. Realno, njih dvojica, Družeta i Zlatko Kumrić su naša dvojica najkvalitetnijih seniora.

Ima li netko od judaša, dakle naših muškaraca šansu i za plasman na OI u Parizu?

- Zlatko - kao iz topa će izbornik Ilić.

- Realno, samo on jer je on jedini od ovih boljih i odradio cijeli kvalifikacijski ciklus. U jednom trenutku je osvojio dvije medalje, na Grand Slamu i Grand Prixu, "podignuo" se s bodovima, dobro je "kotirao". Onda je slijedio niz malo lošijih izvedbi, pa i peha, što mu je poljuljalo samopouzdanje i tako da je ispao iz olimpijske norme. Međutim, još uvijek je tu, nije daleko. Još su četiri turnira i "hrpa" bodova u igri - završne su riječi izbornika Deana Ilića.

EP U ZAGREBU U BROJKAMA

- 4 olimpijska pobjednika

- 19 osvajača medalja s OI

- 17 svjetskih prvaka

- 25 europskih prvaka

- 2 aktualna olimpijska pobjednika/pobjednice

- 5 aktualnih svjetskih prvaka/prvakinja

- 18 osvajača medalja s prošlog SP

- 7 aktualnih europskih prvaka/prvakinja

- 34 osvajača medalja s prošlog EP

- 7 judaša/judašica koji su trenutačno br. 1 na svjetskoj listi

- 51 judaš/judašica iz Top 10 na svijetu


RASPORED NATJECANJA U ARENI ZAGREB

Četvrtak, 25. travnja

- kategorije do 48, 52, 57, 60 i 66 kg

Petak, 25. travnja

- kategorije do 63, 70, 73 i 81 kg

Subota, 26. travnja

- kategorije do 78, iznad 78, do 90, 100 i iznad 100 kg

Nedjelja, 27. travnja

- mješoviti sastavi

Svakog dana eliminacijske borbe počinju u 10.30 sati, a finalni blok (za broncu i finale) u 17.00 sati. Iznimke su jedino petak kada će eliminacijski dio početi u 10.00 sati; te zadnji dan, u nedjelju kada će finalni blok početi ranije, u 15.00 sati.

Autor: Dean BAUER