RIJEKA: EUROPSKI JUDO GRAD, ČETIRI MEDALJE ZA HRVATSKU

Grad Rijeka dobio je priznanje "European Judo City". To je prestižna nagrada jer samo tri grada godišnje mogu ponijeti titulu. Tijekom svečanog otvaranja Europskog kupa za juniore Rijeka 2024. i u nazočnosti predsjednice Hrvatskog judo saveza dr. sc. Sande ČORAK i potpredsjednika Europske judo unije Hrvoja LINDIJA gradu su svečano dodijeljena priznanja.

Photo: Tino MARIĆ (HJS)

Nagrada je dodijeljena zbog dugogodišnje potpore Grada Rijeke raznim judo aktivnostima poput organizacije prvog Grand Prixa u zemlji, Europskih sveučilišnih igara, Europskog prvenstva u katama te provedbe projekta judo u školama. Grad koji slavi 65 godina kontinuiranog rada priznanje je prihvatio sa zadovoljstvom i ponosom.

Nagradu je u ime Europske judo unije uručio dopredsjednik EJU-a Hrvoje Lindi, dok je čast primanja nagrade u ime grada Rijeke upotpunio pročelnik Odjela za obrazovanje i školstvo, kulturu, sport i mlade , gđa Iva ERCEG i glavni tajnik Riječkog sportskog saveza dr. sc. Slaviša BRADIĆ.

Photo: Tino MARIĆ (HJS)

Što se samog natjecanja tiče, Hrvatska je osvojila četiri medalje od toga dva zlata, jedno srebro i jednu broncu. 

Photo: Tino MARIĆ (HJS)

Prvog dana natjecanja zlato su osvojile Nika JAKUŠ (-78kg/JK "Panda" - Zagreb) i Marcelina VRANJEŠ (+78kg/ AJK "Student" - Split), srebro je osvojila Jana CVJETKO (-70kg/JK "Black belt" - Zagreb), a broncu Lorena PERKOVIĆ (-78kg/JK "Zagreb"). 

U finalu kategorije -78kg Jakuš je savladala Sofiju PAJIĆ (BIH), a ranije još dvije pobjede protiv Rossane TOCCI (ITA) i Lorene Perković (CRO).

Perković je u istoj kategoriji osvojila brončanu medalju. Pobijedila je Mašu ZAVRŠNIK (CRO) i Eleonoru GIUSTI (ITA), poražena je protiv Jakuš.

Photo: Tino MARIĆ (HJS)

U kategoriji preko 78kg Vranješ je osvojila zlato odličje pobjedama protiv Isre DAGHARI (FRA) i Tare JANJIĆ (SLO).

Photo: Tino MARIĆ (HJS)

U kategoriji -70kg Jana CVJETKO osvojila je srebrno odličje, u finalu je poražena protiv Nike KOREN (SLO). Cvjetko je do finala došla pobjedama protiv Nizozemki Alohe VERDONK i Annemarijne PLOEGER.

Plasmane su ostvarili Luka Zorotović, Borna Butijer, Kaja Špoljarić te Dunja Hogl.