PULJIZ NADOMAK POSTOLJA NA GRAND SLAMU U KAZAHSTANU

Grand Slam u Astani završava trotjednu turneju skupljanja bodova. Kazahstan čak neće biti ni konačna postaja, već Svjetsko prvenstvo koje počinje 19. svibnja, čime se zaključuje IJF Svjetska judo turneja prije Olimpijskih igara. 493 sportaša iz 88 zemalja od 10. - 12. svibnja u lovu je na posljednji pokušaj da se kvalificiraju, ili za one više rangirane, da pronađu strateško mjesto na svjetskoj ljestvici.

Prvog dana natjecanja do finalnog bloka stigla je 22-godišnja Ana Viktorija PULJIZ (JK „Solin“), no, u borbi za broncu bolje se ovaj put snašla njena suparnica Ayumi LEIVA SANCHEZ (ESP).

Photo: Emanuele DI FELICIANTONIO (IJF)

„Završila sam dan u Astani s petim mjestom. Imala sam protivnicu koju se stvarno moglo pobijediti. Prva greška mi se dogodila s Kineskinjom jer sam izgubila užasno glupo, onda sam se vratila kroz repasaž i izgubila od Španjolke. Novi bodovi su tu, ne znam koliko točno, trenutno sam tužna.“ – kazala je Puljiz.

Solinjanka je ranije imala četiri borbe, tri pobjede i poraz. U preliminarnom djelu natjecanja bila je bolja od Pauline MARTINEZ (MEX), Site KADAMBOEVE (UZB) i Yerin JUNG (KOR). Poražena je protiv Yeqing ZHU (CHN). Puljiz je petim mjestom osvojila 360 bodova na svjetskoj rang ljestvici.

Standardno uz Puljiz je tu bio njen trener 39-godišnji Dragan CRNOV, trener ženskih reprezentacija, koji je dodao:

- Peto mjesto na Grand Slamu, jako dobar rezultat, novi bodovi za olimpijske igre i ponovno vraćanje unutar kvote. Nažalost taktički neke stvari loše odrađene u borbi za broncu, sugerirao sam sa strane neke druge stvari koje vjerojatno nije poslušala zbog cjelokupnog pritiska oko olimpijskih igara. Dogodila se ta jedna greška gdje je izgubila borbu, jako dobro je radila cijeli dan. Sada se spremamo za idući vikend za Svjetsko prvenstvo da završimo kvalifikacije u našu korist.

U kategoriji do -57kg nastupila je Tihea TOPOLOVEC i završila natjecanje s pobjedom i porazom. Pobijedila je Španjolku Martu GARCIA MARTIN, a poražena je protiv Rafaele SILVE iz Brazila.

Sutra na tatami izlaze Katarina KRIŠTO (-63kg), Iva OBERAN (-63kg i Lara CVJETKO (-70kg).