KRIŠTO ZLATNA, CVJETKO SREBRNA U ASTANI

Ne prestaju nas uveseljavati i činiti ponosnima naše judašice. Iz Astane, glavnog grada Kazahstana, s posljednjeg Grand Slam turnira prije OI u Parizu (još će se održati "samo" SP), u Hrvatsku stižu dvije medalje iz isto toliko finala. Katarina KRIŠTO se okitila zlatom, a Lara CVJETKO srebrom.

Photo: Tamara KULUMBEGASHVILI (IJF)

Katarina Krišto je nanizala na putu do finala prvo Filipinku Kiyomi Watanabe kojoj je otac Japanac što očito malo pospješuje judaške gene. Bilo je 1:0 za našu predstavnicu. U osmini finala je pala i domaća uzdanica, Kazahstanka Samalaj Jergalijeva i to na treću kaznu. Četvrtfinale je "nosilo" Ruskinju, bez nacionalnih obilježja, Kamilu Budarovu 2:0, da bi polufinale bilo hrvatsko! Katarina Krišto protiv Ive Oberan. Iz ovog je dvoboja Katarina izašla kao pobjednica, 2:0.

Konačno, finale. Andreja Leski iz Slovenije se nalazila na suprotnoj strani tatamija. U neizvjesnom obračunu u kojem su obje judašice bile opterećene s 2 opomene, Slovenka je dobila i treću. Dostatno za zlato naše Katarine.

- Što reći, presretna sam, posebno nakon razočarenja u Zagrebu gdje sam ostala bez europske medalje. S ovih 1.000 bodova Pariz mi je nekako sve bliži. Nadam se da ću za tjedan dana na Svjetskom prvenstvu u Abu Dhabiju osvojiti ono što mi je izmaknulo na Europskom prvenstvu - veli Katarina Krišto.

Photo: Gabi JUAN (IJF)

‘Njen svaki pokret, svaki trening posvećen je Igrama u Parizu. Ona je klasa za sebe‘

Glede Ive Oberan, nakon poraza u polufinalu Dubrovkinji je preostala borba za broncu. Borba koju nažalost nije dobila jer se boljom pokazala Njemica Dena Pohl. No, kao što smo naveli u početku, imali smo u subotu u Astani i još jednu Hrvaticu u finalu. Plavokosu Laru Cvjetko u kategoriji do 70 kg.

Bivša svjetska doprvakinja je nastup u Astani započela pobjedom 2:0 nad Brazilkom Ellen Froner, a nastavila u osmini finala protiv Celinde Corozo iz Venezuele (tri opomene odnosno kazne suparnice). Na istovjetan je način u četvrtfinalu Lara Cvjetko pobijedila Ekaterinu Tokarevu iz Kazahstana, da bi u polufinalu svladala Poljakinju Elizu Wroblewsku, 1:0. U finalu je međutim bolja bila Portugalka Tais Pina koja je slavila ipponom.

Photo: Gabi JUAN (IJF)

- Sretna sam zbog medalje osvojene već tri tjedna zaredom - iz Astane će Lara Cvjetko.

- Bilo je ipak dosta teškog razdoblja za mene nakon ozljede, gdje sam već počela stvarno i sumnjati u sebe. Nakon EP u Zagrebu sam vidjela da mogu raditi onaj svoj "stari" judo. Imam još nekih pogrešaka koje moram popraviti, a jedna takva me sada koštala u finalu. Ipak, nakon početnog nezadovoljstva zbog poraza, zahvalna sam što sam se nakon 4 mjeseca odsustva zbog ozljede vratila tako dobro, sad i s trećom medaljom.

(dba)