VELIKA GORICA DOMAĆIN PRVOG MEĐUNARODNOG ADAPTED JUDO TURNIRA

Europska judo unija napravila je niz poboljšanja ove godine, uključujući uvođenje nekoliko EJU turnira za sve različite dobne skupine. Nakon uspješnog testnog događaja u Venrayu krajem 2023., sa zadovoljstvom objavljujemo da će ovog nadolazećeg vikenda EJU Get Together Tour službeno započeti s prvom destinacijom Velikom Goricom u Hrvatskoj. Turnir se održava od 1.-2. lipnja u sportskoj dvorani Velika Gorica, prethodno će se izvršiti klasifikacija, dok je sportski dio natjecanja planiran za nedjelju 2. lipnja s početkom od 9.30h.

Photo: Carlos FERREIRA (EJU)

„Adapted judo nije nova grana juda, ljudi to rade diljem Europe zadnjih 30-40 godina. Europska judo unija (EJU) je tek prošle godine započela sa službenim razvojem adapted juda kada je organizirano test natjecanje u Venrayu (NED) koji je bio jako uspješan i na kojem su usvojena pravila za adapted judo. Nakon istog je odlučeno da će se u ovoj godini održati „Get together tour“ kojeg čine četiri turnira, prvi je u Hrvatskoj, drugi u Velikoj Britaniji, treći u Poljskoj i posljednji u Nizozemskoj.“ – započela je Marina DRAŠKOVIĆ, koordinatorica adapted judo projekta.

Glavni razlog podjele može se obuhvatiti jednom riječju: sigurnost. Judo je siguran sport sve dok su protivnici koliko-toliko jednaki. Kako bi se osiguralo da su svi judaši usklađeni prema svojim sposobnostima, provodi se klasifikacija natjecatelja procjenom njihovih motoričkih i judo sposobnosti, čime se osigurava sigurnost svih sudionika. A koliko je bitno imati ovakav turnir u Hrvatskoj pojasnila je Drašković:

- Za hrvatske judaše ovo je jako bitno što će po prvi puta dobiti priliku nastupiti na međunarodnom turniru, odmjeriti snage s judašima koji se u životu bore s istim ili sličnim vrstama invaliditeta na domaćem terenu. S obzirom na to da su drugi turniri daleko, sumnjam da će financijska situacija klubova omogućiti putovanja na iste.

Photo: Carlos FERREIRA (EJU)

„Motivacija je ovo svim natjecateljima za daljnji nastavak razvoja u svojim klubovima. Veliki je broj prijava, na turnir dolaze i sve susjedne države. Sama činjenica da na prvi ikad turnir, koji nema veliku tradiciju održavanja, dolazi 12 različitih država govori jako o potrebi za održavanjem ovakvog turnira i zainteresiranosti klubova.“ – dodala je za kraj Drašković.

Organizatori turnira su Europska judo unija, JK OSI „Fuji“ i Hrvatski judo savez, a turnir se održava pod pokroviteljstvom Grada Velika Gorica koji su bili oduševljeni idejom i konceptom samog događanja.

Ovom inauguracijskom događaju prisustvovat će preko 150 judaša iz 12 zemalja. Kao podrška Gradu Velika Gorica, judo će konačno i službenije otvoriti svoja vrata pojedincima sa svim sposobnostima. Judo je sport za sve.